Двойно повече спешни медицински екипи в столицата

Двойно повече спешни медицински екипи в столицата

Двойно повече спешни медицински екипи в столицата

От утре медицинските екипи на спешната помощ ще се увеличат почти двойно.  Лекарите от общинските болници ще работят временно на граждански договор към Центъра за спешна медицинска помощ в София. Така спешните екипи ще станат от 11 - близо 20, каза пред БНР д-р Александър Златанов, временно изпълняващ длъжността директор на Центъра за спешна помощ.

„Да не се безпокоят софиянци, защото сме направили необходимото. Така че вече имаме денонощни екипи - между 15 и 17“, каза Златанов.

„50 свободни работни места за столичната „Бърза помощ” ще се обявят на сайта на Центъра и на Министерството на здравеопазването. Ще се поканят и бивши работещи в системата”, каза още д-р Златанов.

Промените, които трябва да се направят, са разграничението на неотложната от спешната помощ и търсене на начини за увеличаване на работните заплати.

"Едно от нещата, които искам да направя през времето, в което съм там, е да се почувстват като хора с достойно заплащане", посочи д-р Златанов.

„Ентусиазмът на д-р Златанов е похвален, но трябват действителни мерки, които не да залъгват работещите в Спешна помощ, а да ги накарат да повярват, че наистина се решават проблемите. Те разбират отговорността си към живота на хората, но не бива да се злоупотребява с тяхното разбиране”, каза д-р Иван Кокалов, председател на Федерация „Здравеопазване" към КНСБ. 

Преди десетина дни всички служители на столичната спешна помощ подадоха оставка в знак на протест. Недоволните поискаха оставката на министъра на здравеопазването Таня Андреева заради това, че от повереното й ведомство предложиха шефа на Спешна помощ д-р Георги Гелев за уволнение след поредния случай със закъсняла линейка, при който почина човек.

Медиците настояват за радикални промени в сектора на спешната помощ - по-добро заплащане и по-добри условия на труд, включително ясно дефиниране на това кои случаи са спешни.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ