Неясно кой в синода направил решението за Сакскобургготски задължително

Неясно кой в синода направил решението за Сакскобургготски задължително

Русенският митрополит Наум обяви, че решението за споменаване в Симеон Сакскобургготски като цар на българите не е задължително, а освен това е било редактирано, съобщи dveri.bg.

Митрополит Наум направи в страницата си в социалната мрежа "наложително уточнение", предизвикано от  множество запитвания на клирици и миряни за решението на Българската православна църква (БПЦ): 

„Св. Синод в заседанието си от 29.04.2015 г. е взел решение, че ДАВА БЛАГОСЛОВЕНИЕ при извършването на обществени и частни богослужения във всички църкви и манастири в диоцеза на Българската православна църква да се споменава името на Негово Величество Симеон ІІ, цар на българите. Така формулирано и прието от Св. Синод, решението има пожелателен характер и би следвало да се практикува по усмотрение”.

По думите на митрополита по този начин българските митрополити оставят на преценката и личните убеждения на свещениците дали да споменават или не Симеон II по време на службите. 

Дни след публикуването на решението на официалния сайт на Българската патриаршия, то е редактирано, като от новия вариант е отпаднал изразът „дава благословение” и така решението придобива задължителен характер, добавя православният сайт Двери. 

От изявлението на Наум става ясно, че видимо промяната е станала без знанието на митрополитите, гласували решението. Не е ясно по чие усмотрение е променен текстът на решението.

Междувременно Врачанският митрополит Калиник разпореди на свещениците в епархията си "да не оскърбяват миряните" и независимо от личното си мнение да спазват досегашната форма на богослуженията в храмовете, защото няма писмено нареждане от Синода за това. 

Освен това стана ясно, че спорното решение все още предстои да бъде подписано от архиереите, което би трябвало да се случи по време на лятното им заседание през юни.

С доста остър тон президентът Росен Плевнелиев призова синода да преосмисли решението си и коментира, че назоваването на Симеон Сакскобургготски като „цар на българите” в богослуженията може да раздели миряните на монархисти и републиканци.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ