Обмислят да премахнат роуминга на Балканите

Обмислят да премахнат роуминга на Балканите

Обмислят да премахнат роуминга на Балканите

Да се премахнат роуминг цените между балканските държави - за това преговарят регулаторите от Македония, Турция, България, Сърбия и Албания, съобщи БТА, позовавайки се на македонската информационна агенция МИА.

Инициативата, внесена преди един месец, се очаква да бъде превърната в решение и да влезе в сила от 1 януари 2015 г., съобщи МИА. В нея са включени също Босна и Косово.

Директорът на агенцията за електронни комуникации в Македония Роберт Орданоски заяви преди срещата със своите колеги, че законова възможност за реализиране на инициативата съществува, само трябва да бъдат намерени съответните правни решения.

„Докато чакаме пред Европейската комисия да пригодим нашите роуминг цени към европейските, които са четири до пет пъти по-високи, ние, балканските регулатори, решихме да се договорим двустранно и многостранно роумингът на нашите клиенти да се премахне”, обясни Орданоски.

Премахването на роуминга ще се отнася за всички услуги на мобилните оператори - разговори, есемеси, интернет.

През април Европейският парламент гласува таксите за роуминг в ЕС да бъдат премахнати до Коледа на 2015 г. Мярката е част от по-широкото предложение на Еврокомисията – регламент за „Свързан континент“ (единен пазар в областта на далекосъобщенията), съобщиха от пресцентъра на ЕК.

Окончателното споразумение по него се очаква да бъде постигнато до края на 2014 г.

Регламентът за „Свързан континент“ беше предложен от ЕК през септември 2013 г. Той има за цел да ни доближи действително до единен пазар на далекосъобщенията в ЕС чрез премахване на таксите за роуминг, гарантиране на отворен интернет за всички (чрез забрана за блокиране на съдържание или намаляване на скоростта на връзката при ползване на определен вид съдържание), координиране на процедурите за издаване на лицензи за ползване на радиочестотния спектър за безжични широколентови комуникации и повече предимства за потребителите – прозрачни договори при ползването на всички видове интернет и улеснено преминаване към друг доставчик.

Ключови думи

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ