Патриарх Неофит с послание за любов към бедните, болните и немощните

Патриарх Неофит с послание за любов към бедните, болните и немощните

Патриарх Неофит с послание за любов към бедните, болните и немощните

Негово Светейшество Българският патриарх Максим отслужи тържествена служба за Бъдни вечер, след която произнесе поздравително слово за настъпващия Господски празник Рождество Христово в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски". В словото си той пожела мирни и честити дни и години и призова за вяра и жертвена любов към Бога и към ближния –страдащ от болест и немощ, от самота и липса на елементарни условия за достоен живот.

Ето словото на Негово Светейшество патриарх Максим:

† Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

Възлюбени в Господа чеда на светата ни Църква,

С трепет в сърцата, дълбока вяра и неизменна надежда във великия, дивен Божи промисъл и тази година посрещаме Рождеството на нашия Господ и Спасител Иисус Христос. Посрещаме Богомладенеца, дошъл в нашия свят тихо и скромно, роден далеч от мирската суета – така, както подобава единствено на Самия Бог. На Този, Който от любовта Си сътвори нашия свят и ни възложи голямата отговорност да бъдем негови и на цялото творение пазители и управници. Посрещаме Онзи, Който в жертвена любов дойде при Своето творение, за да го изкупи и спаси от тлението и смъртта.

Христос е нашата надежда и нашето упование. Той дойде, за да имаме живот и да го имаме в изобилие (Иоан 10:10). Дойде, за да обнадежди обезнадеждените и да им посочи пътя към Царството на Отца Си, където сме призвани всички ние – верните на Неговото обещание. Бог стана Човек, за да станат синовете човешки синове Божии.

Ето защо, в навечерието на Рождеството на Божия Син, се обръщаме към всички вас – верни чеда на Неговата Църква – с послание за жертвена любов не само към Бога, но и към ближния: към онзи до нас, който страда от болест и немощ, от самота и липса на елементарни условия за достоен живот.

Нека проявим на дело нашата християнска вяра и нашата християнска надежда, като помислим за ония, които и Христос не беше презрял – „ония малките” (Мат. 25:45), онеправданите, унизените и оскърбените, като им покажем силата и величието на Христовото Рождество, и как то променя и най-безнадеждния, на пръв поглед, живот. Нека с живота си подражаваме на Господа, като бъдем Христови ученици не само на думи, но и на дела!

С архипастирски благослов се обръщаме към всички вас, измолвайки от Господа и Бога нашего мир и благоденствие за нашата Църква и нашия народ, мирни и честити дни и години, и преуспяване в Божията истина!

Да бъде благословена празничната трапеза на Бъдни вечер, която ни дарява с домашен уют, приятни часове около тлеещия бъдник и радостни семейни преживявания.

Благодатта и мирът на родилия се Богомладенец и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

Честито Рождество Христово!

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ