Топлофикациите искат драстичен скок на цените през лятото

Топлофикациите искат драстичен скок на цените през лятото

Топлофикационните дружества са внесли в Комисията за енергийно и водно регулиране заявления с искания за драстично поскъпване на  цените на техните услуги от 1 юли. 

Исканото от "Топлофикация София" увеличение е със 17,47 процента, за Пловдив се иска вдигане на цените с над 30 процента.

"Топлофикация Плевен" предлага поскъпване на топлата вода с 15,66 процента, "Далкия Варна" - повишение с 5,46 процента, а "Топлофикация Велико Търново" - с 16,75 процент. Единствено бургаската топлофикация е внесла предложение за поевтиняване с 2%.

Останалите мотивират искането за поскъпване главно с включени в ценообразуването разходи за емисии въглероден диоксид, които преди не са присъствали като компонент. Калулират също така технологични и други разходи, които били орязвани в предишни години.

Председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев коментира, че предложенията на дружествата за рязък ценови скок са напълно съобразени с действащата методика за определяне на цените.

"Година след година по-малки топлофикации спират да работят, защото не могат да издържат на пазара при определяните от регулатора цени", коментира Илия Николаев. Миналата година почти всички друужества били на загуба, с изключение на три.

Припомняме, че от 1 април цената на парното бе намалена с между 6 и 13 процента за различните топлофикационни дружества. За София намалението бе с 10%. Понижението на цените стана възможно след предложението на "Булгаргаз" да се намали цената на газа с 13%. Действащите цени за топлинна енергия се актуализират всяко тримесечие като окончателната дума има енергийният регулатор.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ