Учители по география излизат на протест днес

Учители по география излизат на протест днес

Учители по география излизат на протест днес

Учители по география ще протестират пред образователното министерство. Според тях учебното съдържание по "География и икономика" е променено по неподходящ начин, защото част от материала за седми клас вече ще се преподава в пети и то с по-малък брой часове. От образователното министерство обясняват, че това е част от цялостното преструктуриране на образователната система.

В пети клас ще се изучават два континента - Африка и Антарктида, които към момента са били в учебното съдържание за седми клас. Освен това часовете по предмета намаляват от 40 на 30, което ще затрудни изключително много петокласниците и ще ги накара да намразят предмета, смятат учителите. 

„Няма да коментирам, че трудно правят разлика между време и климат. Няма да коментирам магмени, метаморфни и седиментни скали, които въобще не им е мястото в пети клас. И не мисля, че е редно Африка и Антарктида да бъдат свалени в пети клас. Ако все пак ги свалят, трябва изискванията да бъдат значително по- занижени”, посочи пред БНР Нина Георгиева, преподавател по география в Бургас .

„Възможно е като учител да си изрецитираш урока, но това абсолютно означава, че ученикът няма да разбере нищо. Ще ви дам пример с Антарктида – в един учебен час трябва да му опишеш географското положение, да опишеш и ефекта на озоновата дупка”, заяви Константин Янков, също преподавател по география в Бургас.

„В пети клас часовете по География са 51, ако той въвежда по 10 понятия на час, това означава 500 понятия. Няма как това да се случи. Осигурихме възможност да се изучават голяма част от темите през континентите, отпаднаха понятия като „природни условия и ресурси“, които ще се изучават на много по-късен етап на средното образование”, коментира Христина Маркова от образователното министерство

Преструктурирането на учебното съдържание е било публикувано за обществено обсъждане, но не са постъпили много мнения. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ