5 социокултурни тенденции през 2016 г.

5 социокултурни тенденции през 2016 г.

5 социокултурни тенденции през 2016 г.

Знаете ли какво е FOMO? Може би сте чували, но ако не сте - с тази абревиатура се обозначава "fear of missing out" или съвременният страх на човека да не изпусне нещо интересно във виртуалния информационен поток, желанието му да бъде постоянно осведомен какво правят другите онлайн, какво се случва в новините. 

Тази съвременна психологическа информационна зависимост през 2016 г. ще се замести от нещо още по-ново - така нареченото FOLO. Това е съкращение за "fear of living offline" или ужасът и тревогата, които възникват в човека от "опасността" да заживее за известно време без достъп до интернет.

Тя ще бъде една от съвременните социокултурни тенденции на 2016 г., според агенция Sparks & Honey от Ню Йорк. Всяка година агенцията издава културен наръчник на модерните понятия, озаглавен "A to Z Culture Glossary". В него отразява очакванията си за поведението на хората. "Ние превеждаме културата във възможности в реално време за марките", обяснява Тери Янг - изпълнителен директор, цитиран от Adweek. 

Ето какви още са социокултурните тенденции, очаквани от Sparks & Honey тази година. 

Дигиталният развод. Това е концепция, свързана с промените в личните връзки между жените и мъжете. Въпросът е как започваме да създаваме раздяла в интернет и кой притежава всички тези неща, които са били сътворени от двойката в дигиталната среда. 

През 2016 г. ще продължи дебатът дали полът означава абсолютен мъж или абсолютна жена. Ще се появяват още и още от т.нар. трансполови истории. Повече примери ще чуваме за това как хората споделят историите си - жени, които се обличат, държат и изглеждат като мъже, и обратно. 

FOLO. Хората вече са изградили своя личност онлайн, утвърдили са представа за себе си в очите на другите. И когато се налага да се отдръпнат от своята интернет идентичност и да погледнат реалното си аз, става трудно, защото има разлики. Това прескачане от виртуалното ни Аз към реалното и обратно, между различните персони, които имаме на всяко от тези две места, ще бъде затрудняващо и ще роди специфични чувства през новата 2016 г. 

Ще има все повече жени геймърки. Те не само ще бъдат заинтересовани да играят игри, но и ще говорят много за това. 

Weedaries. В Съединените щати на много места е разрешено отглеждането на марихуана в малки разсадници. Weedaries - това са разсадниците. Те ще бъдат посещавани от клиенти. Също както ходят в бирарията, за да пият жива бира, така мнозина ще посещават местата за отглеждане на "трева" за пушене. Такива места има вече в Колорадо и другаде в САЩ. 

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ