Връщат задължителното носене на маски в болниците

Връщат задължителното носене на маски в болниците

Връщат задължителното носене на маски в болниците

На регионалните здравни инспекции ще бъде разпоредено да издадат предписание за задължително носене на защитни маски в лечебните заведения, най-вече в областите с повишен ръст на болестта. Това обяви пред журналисти главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. 

Ситуацията с разпространението на инфекцията е сравнително спокойна сега, допълни той и посочи, че петата вълна на Covid-19, в която страната навлиза, ще достигне максимални стойности на броя на заразените през август. 

"При въздушно-капкова инфекция, особено при подвариантите на "Омикрон" - BA.4 и BA.5, каквито и да е мерки не могат да намалят разпространението, но могат да намалят темпа му и това е, към което ние се стремим", допълни Кунчев. 

По-рано днес данните на Националния център по заразни и паразитни болести показаха, че четири области се намират в жълта зона по ниво на заболеваемост от коронавирусната инфекция. Това са областите София-град, областите Бургас, Варна и Враца. 

В последните дни се наблюдава засилен интерес към ваксинация не само с втора доза, но и първична, каза още доц. Кунчев. От здравното министерство поясниха, че в страната има налични всички видове ваксини. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ