СЗО отчита увеличение на случаите на COVID-19 по света

СЗО отчита увеличение на случаите на COVID-19 по света

СЗО отчита увеличение на случаите на COVID-19 по света

Броят на новите случаи на коронавирус се е увеличил с 18% за последната седмица, през която са регистрирани над 4,1 милиона заразявания в глобален план, заяви Световната здравна организация (СЗО). Досега според нейни данни по света са регистрирани над 544 000 000 заразявания.

Смъртните случаи в глобален план са се запазили на сравнително същото ниво като предишната седмица, наброявайки около 8500 за последния седемдневен период. Техният брой се е увеличил в три региона – Близкия изток, Югоизточна Азия и Америките. Досега по света те са над 6 330 000.

Най-голямо седмично увеличение на свързаните с COVID-19 смъртни случаи е имало в Близкия изток, където те са нараснали с 47 процента. Заразяванията са се повишили с около 32% в Европа и Югоизточна Азия и с около 14% в Северна и Южна Америка, предава БТА. 

ЕВРОПА

Европейският съюз удължи използването на ковид сертификатите, главно заради увеличаване на броя на заразяванията. Страните от общността одобриха продължаване на правилата за употреба на документа до края на юни 2023 г. Сертификатът удостоверява, че притежателят му е ваксиниран срещу COVID-19, има отрицателен резултат от тест или е преболедувал инфекцията.

Европейският съвет заяви, че мерките могат да бъдат отмени и по-скоро. Поради подобрилата се ситуация през последните няколко месеца повечето страни в ЕС премахнаха мерките срещу коронавируса, но увеличаващият се брой положителни проби в резултат на нови варианти на вируса кара правителствата да преосмислят стратегиите си.

Във Франция властите призоваха гражданите да възобновят носенето на маски в пълни с хора пространства и в градския транспорт. Призивът беше отправен в момент, когато страната се бори с нова вълна на вируса.

Германия обяви, че ще започне да изисква плащане за бързите тестове за коронавирус, които досега бяха безплатни. Това изискване обаче няма да важи за уязвимите групи от населението.

От 1 юли бързите тестове ще струват на гражданите по 3 евро, а останалата част ще се поема от държавата, заяви министърът на здравеопазването Карл Лаутербах. Тестовете ще останат безплатни за хората, принадлежащи към уязвими групи, за посетителите на старческите домове, за болниците и за малките деца.

Норвегия препоръча подсилваща доза ваксина срещу COVID-19 за хората, навършили 75 години, поради нарастващия брой заразявания с вируса.

АМЕРИКА

Правителството на САЩ сключи сделка за 3,2 милиарда долара с фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech за 105 милиона дози от ваксината им срещу COVID-19. Очаква се доставката да започне в края на лятото. Съгласно сделката американското правителство има възможност да купи до 195 милиона допълнителни дози, с което договорените дози стават общо 300 милиона. Очаква се новият договор да увеличи продажбите на ваксината на двете компании за 2022 г. – Pfizer прогнозира те да възлизат на 32 милиарда долара тази година.

Разпоредбата на американския президент Джо Байдън за задължителна ваксинация срещу COVID-19 на федералните работници беше блокирана, след като федерален апелативен съд реши да преразгледа свое по-ранно постановление, позволяващо изпълнение на правителствената мярка, засягаща над 3,5 милиона души.

АЗИЯ

В Китай столицата Пекин реши да поднови присъствените занятия за учениците след намаляване на разпространението на вируса напоследък.

В Шанхай заведенията за хранене отново бяха отворени за посетители. Градът, който повече от два месеца беше в локдаун, регистрира нулев брой случаи на COVID-19 за първи път от март и постепенно възобновява работата на различни обекти, включително музеи и художествени галерии. Отново отвори врати и местният Дисниленд, който беше затворен почти три месеца.

В Пакистан авиационният регулатор въведе задължително носене на маски при вътрешните полети след увеличение на разпространението на коронавируса в страната.

АФРИКА

Мавриций отмени повечето все още действащи ограничения срещу коронавируса. Властите позволиха на баровете и нощните клубове отново да отворят и премахнаха задължението за носене на маски на обществени места. Правителството предприе разхлабването на мерките с цел да подкрепи туризма. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ