България

Политика

|

Общество

|

Прокуратурата пак иска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ "Белене"

Прокуратурата пак иска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ Белене

Прокуратурата пак иска имунитета на Делян Добрев заради АЕЦ "Белене"

Софийска градска прокуратура (СГП) предложи на главния прокурор на Република България да внесе мотивирано искане до Народното събрание за даване на разрешение за продължаване на наказателното преследване срещу Д. Д., депутат в 49. Народно събрание, съобщи институцията на сайта си. Зад инициалите се крие името на Делян Добрев, а искането е за времето когато е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма за неупражнен контрол за спиране на изграждането на АЕЦ "Белене", от което са произтекли щети за над 4 и половина милиона лв.

Добрев беше министър в първото правителство на ГЕРБ, когато бе взето и решение от Народното събрание за спиране на изграждането на ядрената централа на АЕЦ "Белене".

Предложението е изготвено от прокурор от отдел „Специализиран“ към СГП във връзка с досъдебно производство, по което народният представител има качеството на обвиняем за "твърдяно престъпление за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай", съобщава прокуратурата. 

На практика, това е второ такова искане. Първото беше направено в края на 2016 година като тогава прокуратурата повдигна обвинения и срещу бившите министри на енергетиката от БСП Румен Овчарова и Петър Димитров, както и двама бивши изпълнителни директори на НЕК – Любомир Велков и Мардик Папазян

Тогава Делян Добрев бе викан на разпит, след което обяви, че всъщност с неговия подпис е "спряна далаверата "Белене", както и че "някой се опитва да го пришие" към Румен Овчаров и Петър Димитров. Обвинението на прокуратурата тогава по-конкретно беше, че въпреки решенията на правителство и парламент от 2013 г. за прекратяването на проекта АЕЦ "Белене" той не е спрял договора между НЕК с архитект -инженера "Парсънс И енд Си Юръп Лимитед” и така по него са продължили плащанията от страна на НЕК, от което са произтекли и щетите в размер на 4.5 млн. евро.

Съпартийци на Добрев сред които последният министър на енергетиката от ГЕРБ Теменужка Петкова публично обясняваха на няколко пъти, че всъщност по времето на Добрев не са били извършвани никакви плащания към "Парсънс" .

През 2021 г. спецсъдът върна на прокуратурата обвинителния акт по делото "Белене" заради непоправими процесуални нарушения и неясноти защо са обвинени петимата души по него.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Шефът на Bank of America: Силата на американския потребител е най-голямото предизвикателство пред Фед
Гешев: Искането за свалянето ми е опит за тоталитарен преврат, готвят се за подобие на кървави чистки
Киев съобщи за напредък на украинските войски на източния фронт
10 282 деца влязоха на първо класиране в първи клас в София  
КРС забрани на „Виваком“ да прилага влязло в сила от 1 януари повишение на цените
Прокуратурата предложи на Гешев да поиска имунитета на Кирил Петков
ЕК настоява социалните мрежи да разполагат с екипи, работещи на всички европейски езици
Седмичен хороскоп: Звездите за бизнеса от 5 до 11 юни