България

Политика

|

Общество

|

София с план за 27 декара парк в квартал „Манастирски ливади“

София с план за 27 декара парк в квартал „Манастирски ливади“

София с план за 27 декара парк в квартал „Манастирски ливади“

В столичния квартал „Манастирски ливади – Изток” да се изгради 27 дка парк. Предложението е на председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев и на главния архитект на София Здравко Здравков. За да стане това съветът трябва да даде съгласие Столичната община да кандидатства заедно с Асоциацията за развитие на София“, „Софинвест“ и Ботаническата градина по програма на Европейската инициатива на градовете. Паркът може да бъде изграден върху разливната зона в квартала,  съобщиха от пресцентъра на Столичния общински съвет.

Създаването на модерния парк ще включва изграждане на корекция на 350 л/м от река „Боянска бара“ в участъка между ул. „Флора“ и ул. „Костенски водопад“. Ще се изградят още задържащо езеро, система за събиране и управление на дъждовна вода, включително задържащи контейнери и система за напояване на растителността и почистване на алеите. Пространството ще бъде озеленено и ще се изградят велоалеи. Паркът ще бъде захранван чрез въвеждане на възобновяема електроенергия от типа „Умни цветя“ с батерии.

Предвижда се да бъдат въведени нови оперативни схеми за обучение на хора в неравностойно положение и включването им като градски градинари и отговорници за правилното събиране на отпадъци. Ще има още класни стаи на открито, споделени работни пространства, както и иновативни лаборатории, също и детска площадка.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Три ревизии са открили големи задължения на „Nexo“ по ДДС в България
Обвиниха компанията на най-богатият човек в Азия в „най-голямата измама в корпоративната история“
Дора Стрезова-Николова, изпълнителен директор на „Кока-Кола България“ и екип
Тръмп разкритикува Байдън заради танковете за Украйна и призова за прекратяване на войната
На днешната дата, 27 януари. Рождениците днес
"Всички губят": Струва ли си демонстрирането на висок социален статус
Гергана Раковска, председател на Фондация на бизнеса за образованието и на National Board for Certified Counselors (NBCC Bulgaria)
Даниела Йорданова, Бизнес мениджър „Шоколадови изделия Югоизточен пазар“, „Нестле“