Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков

Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков

От втори опит Софийският градски съд даде ход на първото дело срещу Васил Божков. Той е подсъдим по разследване за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. 

Бизнесменът е предаден на съд като подбудител в съучастие с длъжностни лица от Държавната комисия по хазарта (ДКХ), които са допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Вследствие на престъпната дейност са нанесени щети на държавния бюджет в размер на 559 739 164,70 лева, като са събирани много по-ниски такси, предава БТА. 

При старта на делото по същество Софийският градски съд отхвърли гражданския иск на Министерството на финансите за близо 630 млн. лв. срещу Божков и още девет подсъдими. Адвокатът на Божков, Георги Гатев заяви, че при изчислението на сумата е допусната грешка, защото част от нея е сметната два пъти. Подобно мнение изразиха и други адвокати.

Съдът реши да отхвърли иска, с мотива, че би затруднил процеса силно в наказателната му част. Съдебният състав допусна братята Боян и Цветомир Найденови като граждански ищци по делото, но и двамата не се явиха на днешното заседание. В съдебната зала стана ясно също таща, че е починал баща им, Стефан Найденов, който прави първата букмейкърска компания "Еврофутбол", и за когото се твърдеше, че също е сред заплашваните от Божков, заедно със синовете му. 

По делото бе разпитван и бившият финансов министър Владислав Горанов.

От предадените на съд десет лица Божков е с повдигнато обвинение като организатор и ръководител на групата, а останалите девет - като участници в нея, част от тях в качеството на длъжностни лица от комисията по хазарта. Сред тях има и двама бивши председатели, както и съпругата на бизнесмена, посочи прокурорът по делото Ангел Кънев. 

Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г., каза той. Разпитани са над 250 свидетели, а обвинителният акт е около 3000 страници. 

Прокуратурата поиска да бъдат назначени резервен съдебен заседател и съдия.

Защитата на Божков поиска делото да бъде гледано по съкратена процедура.

Според друг защитник по делото-Илиан Василев, има допуснати нарушения в обвинителния акт, които нарушават правото на защита. Затова той поиска обвинителният акт да бъде върнат на прокуратурата. Проблеми в обвинителния акт видя и още един защитник-Константин Симеонов.

Съдът не се съгласи с искането обвинителният акт да бъде върнат. Няма да бъдат разпитвани всички близо 300 свидетели.

Без уважение беше оставено искането на Божков да пътува в чужбина, тъй като има опасност да се укрие.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ