Байдън нареди на националното разузнаване да оцени щетите от теча на информация

Байдън нареди на националното разузнаване да оцени щетите от теча на информация

Байдън нареди на националното разузнаване да оцени щетите от теча на информация

Президентът на САЩ Джо Байдън нареди на директора на националното разузнаване Аврил Хейнс да оцени щетите от изтичането на секретни документи. Също така високопоставени американски служители ще се консултират със съюзниците. Течовете, наред с други неща, съдържаха информация за подслушването на съюзниците.

Джон Кърби, координатор по стратегически комуникации в Съвета за национална сигурност на Белия дом, каза, че заповедта на националното разузнаване е необходима, за да може Вашингтон "да разбере по-добре пълния обхват" на случилото се. Кърби не разкри подробности за вече осъществените контакти със съюзниците относно изтичането на информация. „Няма да давам подробности за тези разговори или да ги изброявам. И няма да се опитвам да характеризирам реакцията на тези конкретни страни “, каза говорител на Белия дом на онлайн брифинг.

Белият дом разбира причините, поради които съюзниците бият тревога. Въпреки това, според Кърби, те разбират сериозността, с която Съединените щати подхождат към разследването на изтичане на информация, и оценяват желанието на Вашингтон да ги информира. „Досега това злощастно изтичане на секретни материали не е довело до загуба на доверие между нас и нашите партньори. Или в общите ни усилия за постигане на общи цели по целия свят“, добави Джон Кърби.

Американските медии съобщиха за изтичането по-рано през април. Документите, които попаднаха в публичното пространство, засягаха контранастъплението на Украйна, натиска на Вашингтон върху други страни да прехвърлят оръжие на Киев и много други теми. Джак Тейшейра, 21-годишен офицер от Националната гвардия, заподозрян за изтичането на информация, беше задържан на 13 април. Той беше обвинен по две точки на закона за шпионаж. Заради количеството изтекли данни и тяхната чувствителност той може да получи доживотна присъда.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ