Байдън: САЩ трябва да стоят твърдо до Украйна и да продължат военната помощ

Байдън: САЩ трябва да стоят твърдо до Украйна и да продължат военната помощ

Байдън: САЩ трябва да стоят твърдо до Украйна и да продължат военната помощ

Президентът на САЩ Джо Байдън предупреди, че всички западни демокрации са застрашени, ако на руския президент Владимир Путин бъде позволено да победи. След като украинският президент Володимир Зеленски посети Белия дом, американският му домакин още веднъж заяви настоятелно, че САЩ трябва да продължат да помагат на Украйна, предадоха ДПА и БТА.

Руският президент Владимир Путин се надява, че САЩ няма да успеят да предоставят помощ на Украйна, заяви президентът на САЩ Джо Байдън на съвместна пресконференция в Белия дом с украинския президент Володимир Зеленски, предаде Ройтерс.

„Ние трябва да докажем, че той греши“, каза Байдън. „Ако не спрем Путин…(той) ще продължи“, допълни президентът на САЩ.

Байдън увери Зеленски, че няма да обърне гръб на Украйна, както и че американският народ няма да направи това.

Байдън каза, че САЩ ще продължат да снабдяват Украйна с оръжия и оборудване „толкова дълго, колкото могат“.

Президентът на САЩ обяви помощ от 200 милиона долара, включваща артилерийски системи и за противовъздушна отбрана. Същевременно той предупреди, че „без допълнително финансиране, ние бързо достигаме края на нашите възможности да помогнем на Украйна да отговори на спешните оперативни нужди, които има“.

Байдън, който е от Демократическата партия, предупреди републиканците, че ще направят „коледен подарък“ на Русия, ако не осигурят допълнителна военна помощ за Украйна, съобщава Ройтерс.

В Белия дом Байдън каза на Зеленски: „Ние оставаме на ваша страна“ и посочи, че Конгресът трябва да приеме законодателство, с което да одобри помощта за Украйна.

Зеленски от своя страна каза, че Украйна успява все повече да задоволи собствените си нужди и да зависи по-малко от помощ и подчерта, че успехът на неговата страна срещу Русия има въздействие и върху други европейски държави.

„Благодарение на успехите на Украйна, успехите в отбраната, други европейски държави са в безопасност от руската агресия“, каза Зеленски, цитиран от Ройтерс. 

„Имаме за цел да спечелим въздушната битка, да разбием руската доминация във въздуха“ през 2024 г., каза на пресконференцията украинският президент. „Който контролира небето, контролира продължителността на войната“, допълни той.

Зеленски отхвърли всякакви призиви за отстъпване на украинска територия на Русия.

На пресконференцията Байдън каза на Зеленски, че съществуването на Украйна като независима държава е знак за успех. „За вас, да бъдете тук днес, близо две години по-късно, и за Украйна – да е толкова силна и свободна, вече е огромна победа“, каза американският президент, цитиран от Ройтерс.

Украинският президент Володимир Зеленски пътува до Вашингтон, за да поиска средства за войната срещу Русия, но бе приет скептично от ключови законодатели от Републиканската партия. Председателят на Камарата на представителите Майк Джонсън каза, че не е съгласен с искането на Байдън за предоставяне на 61,4 млрд. долара на Украйна.

"От исканията на правителството на Байдън излиза, че то настоява за още милиарди долари, които да са без съответния надзор, в чието предназначение няма ясна стратегия за победа, а отговорите, които според мен се дължат на американския народ, липсват", каза Джонсън след срещата с украинския президент.

Някои от републиканците, по-специално приближените на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп, се противопоставят на допълнителната помощ за Украйна, като отправят въпроси за целите на войната и за това как се изразходват отпуснатите от САЩ средства.

На 4 декември Белият дом заяви на Конгреса, че след Нова година правителството няма да разполага с повече средства за оръжия за Украйна. От началото на инвазията на Русия през февруари 2022 г. досега Конгресът на САЩ е одобрил отпускането на повече от 110 милиарда долара, но нито един пакет помощи не е получил одобрение, откакто републиканците поеха контрола над Камарата на представителите през януари тази година, посочва Ройтерс.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ