Борис Джонсън е изправен пред най-тежката си управленска криза

Борис Джонсън е изправен пред най-тежката си управленска криза

Борис Джонсън е изправен пред най-тежката си управленска криза

Британският премиер Борис Джонсън е изправен пред най-голямата криза на мандата си, след като финансовият министър Риши Сунак и здравният министър Саджид Джавид подадоха оставка и заявиха, че той не е годен да управлява страната, пише Ройтерс.

Двамата министри подадоха оставка във вторник заедно с няколко по-младши членове на кабинета като заявиха, че не вече не могат да останат в това правителство след поредица от скандали, които опетниха репутацията на администрацията на Джонсън.

Въпреки растящият брой призиви да подаде оставка, Джонсън изглежда ще опита да преодолее и тази криза, като по-рано той назначи за финансов министър Надим Захауи, които досега беше министър на образованието.

„Подозирам, че ще трябва да го изкараме от Даунинг стрийт, докато той крещи и рита“, коментира пред Ройтерс представител на Консервативната партия, пожелал да запази анонимност. „Но ако трябва да го направим по този начин, тогава ще го направим“, добави той.

Нивото на враждебност, с което се сблъсква Джонсън в своята партия, ще стане повече от ясно по-късно в днес, когато той се изправи пред парламента за седмичната си сесия за въпроси и отговори с председателите на различни комисии в рамките планирано двучасово заседание.

Бившият журналист и кмет на Лондон се превърна в лицето на Брекзит, след като през 2019 г. спечели убедителна изборна победа и управлява страната по време на излизането и от Европейския съюз.

През последните няколко месеца ръководството на Джонсън затъна в скандали, след като министър-председателят беше глобен от полицията за нарушаване на  противоепидемичните правила по време на локдауна в страната с гарнирани с алкохол партита в премиерската резиденция. Управлението на Джонсън бе белязано и от редица обратни завои в политиката, злополучна защита на законодател, нарушил правилата за лобиране, както и критики, че премиерът не е направил достатъчно за справяне с кризата с разходите за живот.

Последния скандал, който доведе до решението на Сунак и Джавид да подадат оставка, е накара Джонсън да се извини за назначаването на депутат на роля, свързана с партийната дисциплина на консерваторите в парламента, въпреки че е бил информиран, че срещу политика са били подадени жалби за сексуално насилие. Става дума за Крис Пинчър, който вече не заема пост в правителството.

„Ясно ми е, че тази ситуация няма да се промени под ваше ръководство – и следователно вие загубихте и моето доверие“, написа Джавид в писмото си за оставка.

Няколко от министрите посочиха липсата на преценка, стандарти и неспособността на Джонсън да каже истината като причината за ситуацията, в която се намира правителството в момента.

Лондонският „Таймс“ написа, че „серийната нечестност“ на Джонсън е „изключително разяждаща“ за ефективното правителство. 

„Всеки ден, в който той остава на поста, задълбочава усещането за хаос. За доброто на страната той трябва да си отиде. Играта приключи“, пише изданието.

Новата политическа криза във Великобритания идва в момент, когато икономиката на страната се влошава, а редица експерти предупреждават, че тя може да изпадне в рецесия.

Експресно проучване на YouGov показа, че 69% от британците смятат, че Джонсън трябва да се оттегли като министър-председател. Все още обаче има членове на Консервативната партия, които изразяват подкрепа за Джонсън.

„Напълно подкрепям министър-председателя“, каза шотландският секретар Алистър Джак. „Съжалявам, че добри колеги подават оставки, но имаме много работа за вършене“, добави той.

Преди месец Джонсън оцеля при вот на доверие в рамките на Консервативната партия, като според нейните правила нов вот на доверие към Борис Джонсън не може да има поне една година.

Някои законодатели обаче се стремят да променят тези правила, докато Джонсън е подложен на разследване от парламентарна комисия за това дали е излъгал парламента за нарушения на блокирането на COVID-19.

Ако Джонсън си отиде, процесът по замяната му може да отнеме няколко месеца.

Само преди две години и половина Джонсън спечели огромно парламентарно мнозинство с обещанието да уреди излизането на Великобритания от Европейския съюз след години на ожесточени спорове между Лондон и Брюксел.

Въпреки че Джонсън спечели по-широко одобрение за подкрепата си за Украйна, това не се материализира в подкрепа в проучванията на общественото мнение, които показват, че консерваторите изостават от опозиционната Лейбъристка партия.

Неговият борбен подход към Европейския съюз също натежа върху британската лира, влошавайки инфлацията, която се очаква да надхвърли 11%.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ