Британският план за депортиране на мигранти в Руанда е „мъртъв и погребан“

Британският план за депортиране на мигранти в Руанда е „мъртъв и погребан“

Новият министър-председател на Обединеното кралство Киър Стармър заяви, че ще прекрати противоречивия план за депортиране на хиляди мигранти, търсещи убежище във Великобритания, до Руанда, предаде Ройтерс.

Предишното консервативно правителство за първи път обяви плана през 2022 г., като той предвижда изпращане на мигранти, пристигнали във Великобритания без разрешение, в източноафриканската нация. Според консерваторите планът ще сложи край на пристигането на мигранти с малки лодки в страната.

Мигранти обаче така и не бяха изпратени в Руанда съгласно плана поради правни предизвикателства.

На първата си пресконференция, откакто стана министър-председател, Стармър каза, че политиката за Руанда ще бъде премахната, тъй като само около 1% от търсещите убежище биха били депортирани и това нямаше да действа като възпиращо средство.

„Схемата с Руанда беше мъртва и погребана още преди да стартира. Това никога не е било възпиращо средство“, каза Стармър. „Не съм готов да продължа с трикове, които не действат като възпиращ фактор.“

Стармър спечели едно от най-големите парламентарни мнозинства в съвременната британска история на изборите миналата седмица, което го направи най-могъщият британски лидер след бившия премиер Тони Блеър. Той обаче е изправен пред редица предизвикателства, включително подобряване на изпадналите в затруднения обществени услуги и съживяване на икономиката.

На пресконференцията на „Даунинг Стрийт“ 10 Стармър отговори на около дузина въпроси и многократно беше питан как и кога ще започне да изпълнява обещанията си за решаване на проблемите на нацията. Той даде малко подробности за своите планове.

Запитан дали е готов да вземе трудни решения и да повиши данъците, ако е необходимо, Стармър каза, че правителството му ще идентифицира проблемите и ще предприеме действия в области като справяне с пренатоварената система на затворите и намаляване на дългото време на чакане в Национална здравна служба (NHS),

„Ще трябва да вземем трудните решения и да ги вземем рано. И ние ще го направим. Ще направим това със сурова честност“, каза той.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ