Джо Байдън срещу Доналд Тръмп - къде надпреварата ще бъде спечелена и загубена

Джо Байдън срещу Доналд Тръмп - къде надпреварата ще бъде спечелена и загубена

Джо Байдън срещу Доналд Тръмп - къде надпреварата ще бъде спечелена и загубена

Първичната надпревара за номинацията на Републиканската партия за президентските избори в САЩ не е официално приключила, но тъй като няма ясен път към победа за Ники Хейли, всичко сочи, че на президентските избори през ноември един срещу друг ще се изправят двама стари противници, пише Би Би Си.

Месеци ни делят от конгреса на демократите и републиканците - момента, в който всяка партия официално ще обяви своя кандидат за президент. Но крайните участници в битката за президентския пост изглеждат почит сигурно.

Надпреварата между Джо Байдън и Доналд Тръмп ще бъде уникална в съвременната история - реванш между настоящия президент и неговия непосредствен предшественик.

„Наличието на двама президенти променя естеството на надпреварата“, казва Тод Белт, професор по политология в университета „Джордж Вашингтон“.

„Това е сравнение, а не просто референдум за действащия президент. На тези избори няма празни листове“, добавя той.

Контрастът ще бъде ясен, казва Шон Спайсър, който е бил първият прессекретар на Тръмп и преди това е работил за Националния комитет на Републиканската партия.

„За тези хора, които казват, добре, по време на Тръмп политиките на президента направиха живота ми по-добър, по-сигурен, направиха икономиката и нашите общности по-добри, изборът е ясен“, добавя той.

Кампанията на Тръмп има всички мотиви да атакува Байдън, отчасти за да отклони вниманието от собствените си слабости - включително правните проблеми на бившия президент, разделителната му реторика и опитите му да подкопае изборните резултати от 2020 г., които допринесоха за щурма срещу сградата на Конгреса на САЩ  през януари 2021 г.

Но Байдън също има ключови уязвимости, включително затруднения при представянето на постигнатото през първия му мандат и опитите да убеди обществеността, че има енергия за нова кампания и втория мандат. В тази президентска надпревара той представя своя предшественик като човек, който е извън контрол и заплаха за Америка и за самата демокрация.

„Обикновено това е нещ, което правите, когато се състезавате срещу някой, който е непознат в политиката“, казва Сюзън Естрих, писател и анализатор от Демократическата партия, която ръководи президентската кампания на Майкъл Дукакис през 1988 г.

„Но тук имате някой, който е много известен, и просто се опитвате да докажете, че той е голям риск“, добавя тя.

Това е реванш, който малцина американци казват, че искат. На този етап обаче изглежда почти сигурно, че ще го получат.

Оспорвана надпревара на малка карта

Рейтингът на одобрение на Байдън продължава да навлиза в опасна територия за действащ президент. Обществените настроения в посока Тръмп обаче също са негативни.

По всичко личи, че изборите през ноември ще бъдат напрегнати. Националните социологически проучвания показват двамата кандидати на едно ниво или дават лека преднина на Тръмп

Но в този ранен етап на състезанието те имат ограничена роля, като се има предвид естеството на политическата карта на САЩ. Въпреки че американците ще се отправят към урните в цялата страна, тази надпревара отново ще бъде решена само в няколко щата.

Това се дължи на Избирателната колегия – системата, на база на която САЩ избират своя президент. При нея всеки щат, спечелен от съответния кандидат, изпраща електори, които гласуват за него. За победа в президентската надпревара са нужни 270 гласа от общо 538. Тъй като повечето щати имат ясно изразено пристрасти към кандидатите на републиканците или на демократите, в крайна сметка надпреварата се решава от няколко щата, които може да се насочат в една от двете посоки. Тази година тези щати включват  Уисконсин, Пенсилвания и Мичиган в така наречения „Ръждив пояс“, както и Аризона и Джорджия - два щата, на които Байдън обърна от Демократическата партия през 2020 г.

Невада също се смята за оспорван щат, но малкото му население го прави не толкова важен.

Няколко щата, които са били бойни полета в предишни изборни цикли, вече не се разглеждат като толкова оспорвани. Флорида и Северна Каролина напоследък имат пристрастия към републиканци, докато Вирджиния и Колорадо изглежда са категорично в лагера на демократите.

Така че, докато националните социологически проучвания осигуряват храна за политическите коментатори, в крайна сметка много по-малка част от избирателите има истинско значение.

Проучванията през ноември, които показаха, че Тръмп напредва в ключови щати, предизвикаха тревога сред някои демократи, но проучванията една година след изборите не са непременно точни прогнози за крайния резултат.

Икономиката (отново)

Американците са склонни да гласуват на база на състоянието на своите портфейли - за управляващата партия в добри времена и за опозицията в лоши.

„Това е икономиката, глупако“ беше мантрата на успешната президентска кампания на Бил Клинтън през 1992 г. . Рефренът се превърна в политическо евангелие през десетилетията след това.

Един от факторите, които правят 2024 г. трудна за прогнозиране е, че като цяло икономическите показатели са положителни.

Икономиката расте стабилно. Безработицата е близо до рекордно ниски нива. Фондовият пазар достига рекордни стойности. И все пак американските избиратели продължават да имат мрачна представа за икономическото си положение.

Част от това може да се дължи на няколко години висока инфлация и продължаващата висока цена на жилищата в много части на САЩ. Продажбите на жилища в САЩ са паднали до най-ниските нива от близо 30 години.

На партито по случай победата на Тръмп в Айова два големи видео екрана показваха графики как нарастващите лихвени проценти по жилищните ипотеки по време на администрацията  на Байдън са увеличили месечните плащания за жилища.

Има обаче скорошни добри сигнали за Байдън.

Потребителското доверие, измерено от проучване на Мичиганския университет, достигна най-високото си ниво от юли 2021 г. Инфлацията и цените на бензина паднаха. Все още има достатъчно време избирателите да променят мнението си за състоянието на американската икономика.

Тръмп ще твърди, че нещата са били по-добри, когато той е бил на поста.

Според Спайсър, икономиката - подобно на престъпността, е „вътрешен“ проблем и много американци все още не вярват, че ежедневната им ситуация се е подобрила.

„Докато не го усетите интуитивно“, казва той, „няма значение каква статистика ще ви бъде хвърлена“.

Право на аборт или имиграция?

Кампанията на Байдън ще се опита да убеди избирателите, че Тръмп е отговорен за това, че абортът стана незаконен или силно ограничен в десетки щати, въпреки че бившият президент се опита да смекчи позицията си по въпроса.

Откакто Върховният съд на САЩ, с помощта на трима назначени от Тръмп съдии, отхвърли 50-годишен прецедент, даващ конституционна защита на правото на аборт, демократите се радват на огромна подкрепа по този казус, която често се материализира под формата на по-добри изборни резултати.

Байдън и вицепрезидентът Камала Харис наскоро проведоха предизборно събитие в Северна Вирджиния, насочено към този проблем.

„Правото на аборт се оказа много по-голям проблем, отколкото много хора смятаха, че ще бъде“, казва Естрих. „Навсякъде, където е то е било на бюлетината, винаги печели позицията, призоваваща за право на избор“, добавя Естрих.

Ако абортът е изборният въпрос, който демократите ще се опитват да издигнат в съзнанието на избирателите, Тръмп и консерваторите ще направят същото с имиграцията.

Преминаването на границата достигна рекордно високо ниво през декември с 249 785 ареста на мексиканската граница - с 31% повече от ноември и с 13% повече от декември 2022 г., когато бе регистриран предишният рекорд.

Проучванията показват, че имиграцията е основният проблем за голяма част от базата на  Тръмп - и източник на слабост за президента Байдън и на разделение сред демократите.

Усилията за справяне с проблема в Конгреса се оказаха неуспешни, в не малка степен защото г-н Тръмп оказваше натиск върху републиканците да блокират компромисното законодателство до след изборите.

„Администрацията на Байдън загуби спора за безопасността и сигурността на нашата южна граница“, казва Спайсър. „Свърши се“.

Други въпроси също могат да играят фактор в предстоящата президентска надпревара, включително нивото на престъпността в САЩ, околната среда, изменението на климата и външната политика.

Войната в Газа, по-специално, може да бъде продължаващо главоболие за Байдън, тъй като подкрепата на неговата администрация за Израел разгневи някои демократи, включително по-голям процент от младите избиратели, чиято активност през ноември може да реши изборите.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ