Джонсън няма да се оттегля от поста си. Оставките в кабинета му продължават да валят

Джонсън няма да се оттегля от поста си. Оставките в кабинета му продължават да валят

Джонсън няма да се оттегля от поста си. Оставките в кабинета му продължават да валят

Британският министър-председател Борис Джонсън отхвърли зачестилите призиви да се оттегли, като заяви днес пред парламента, че ще остане на поста, след като правителството му беше разтърсено от вълна от оставки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Очевидно, ако са налице обстоятелства, при които да усещам, че е невъзможно правителството да продължи да работи и да изпълнява мандата, който ни е даден, или ако усещам например, че сме възпрепятствани в желанието си да подкрепим украинския народ ... тогава бих направил това“, каза Джонсън в отговор на въпрос на депутат от своята Консервативна партия дали смята, че са налице обстоятелства, при които би трябвало да се оттегли.

„Но честно казано, работата на министър-председателя в трудни обстоятелства, когато ти е даден колосален мандат, е да продължи“, заяви Джонсън и добави, че „тъкмо това ще направи“.

Междувременно секретарят по икономическите въпроси на британското финансово министерство Джон Глен подаде оставка в знак на протест срещу Джонсън, съобщи Ройтерс.

„Вече не мога да съвместявам ангажираността си към сектора на финансовите услуги с пълната липса на доверие във воденото от вас управление на страната“, заяви „министърът на Ситито“ Глен в писмо до премиера Джонсън. 

Оставката му идва, след като британският финансов министър Риши Сунак и министърът на здравеопазването Саджид Джавид снощи внезапно обявиха, че напускат кабинета.

Финансовият сектор на Великобритания, един от най-важните за приходите в хазната, беше до голяма степен откъснат от Европейския съюз след Брекзит, а банките и застрахователите сега упражняват натиск върху правителството да подкрепи световната конкурентоспособност на лондонското Сити.

Глен, който често се шегуваше, че е най-дълго служилият „министър на Ситито“ в страната, беше назначен за първи път през януари 2018 г. Той предприе над 30 публични консултации и прегледи на финансовите реформи след Брекзит.

Финансовият сектор отдавна призовава правителството да ускори темпото на реформите, които сега са поставени под съмнение поради политическата несигурност в Лондон.

Очакваше се Сунак да изнесе реч по късно през месеца, за да представи нов закон за финансовите услуги, който да облекчи правилата за застрахователите, капиталовите пазари и да насърчи повече инвестиции на дребно, като използва „свободите"“ на Великобритания след Брекзит, за да създаде тя свои собствени регламенти.

Миналата седмица Глен каза, че планираният законопроект ще отбележи нова ера за финансовите услуги на страната.

Министерството на финансите засега не коментара дали плановете за изготвяне на нов законопроект за финансовите услуги все пак ще продължат и при новия финансов министър Надим Захауи.

Същевременно Джо Чърчил, младши министър в министерството на околната среда и прехраната, също обяви, че подава оставка в знак на протест срещу премиера Джонсън.

„Последните събития показаха, че почтеността, компетентността и правилната преценката са от съществено значение за ролята на премиера“, написа Чърчил в Twitter.

Друг член на британското правителство - Стюарт Андрю, младши министър на жилищното строителство, също подаде оставка, за да покаже недоволството си от премиера Борис Джонсън.

„Лоялността и единството са черти, които винаги съм се стремял да осигуря за нашата страхотна партия. Страхувам се обаче, че напоследък им позволих да надделеят над личната ми преценката“, написа той в Twitter, като добави, че „предвид последните събития нямам друг избор освен да подам оставка“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ