Foreign Policy: Конфискуване на замразените руски активи ще усложни борбата с тероризма

Foreign Policy: Конфискуване на замразените  руски активи ще усложни борбата с тероризма

Foreign Policy: Конфискуване на замразените руски активи ще усложни борбата с тероризма

Евентуално решение за конфискуване на руски активи, замразени на Запад, може да доведе до редица негативни последици., Подобно решение може значително да усложни борбата с международния тероризъм. Това пише  Агата Демаре, старши сътрудник в Европейския съвет за външни отношения в статия за Foreign Policy (FP),

„Въоръжаването на западните финансови канали ще ускори финансовата фрагментация. Финансовата фрагментация ще направи работата на западните разузнавателни агенции, проследяващи финансовите потоци на групи, свързани например с тероризма и разпространението на ядрени оръжия, много по-трудна“, смята  Агата  Демаре.

Тя също така смята, че развитието на алтернативни финансови системи извън Европа и Съединените щати ще направи евентуални бъдещи западни санкции по-малко ефективни. В допълнение, потенциалната конфискация на руски активи, блокирани на Запад, е изпълнена с факта, че доверието във финансовите системи на ЕС и Съединените щати може да бъде сериозно подкопано, а американски и европейски политици могат да бъдат обвинени от техните колеги от страните на „глобалния юг“ на двойните стандарти и лошото поведение.

През юни Bloomberg съобщи, че Европейският съюз (ЕС) все още не е намерил правни основания да конфискува руски активи. Според агенцията държавите от ЕС са били призовани да не бързат да използват тези активи. Кремъл обеща, че ще отговори на конфискацията на активи, но едва ли ще отговори по същия начин. На 8 ноември комисията по външни работи на Камарата на представителите на САЩ одобри законопроект, позволяващ прехвърлянето на част от замразените руски активи в Украйна.

В същото време Европейската комисия в момента обсъжда законопроект, който ще въведе данък върху печалбите, получени от замразени руски активи. Предполага се, че тези средства ще бъдат използвани за възстановяване на Украйна след военните действия. Според Bloomberg документът трябва да бъде представен на 12 декември.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ