Геополитически експерт: Байдън е в международна изолация като Путин заради твърдата си подкрепа за Израел

Геополитически експерт: Байдън е в международна изолация като Путин заради твърдата си подкрепа за Израел

Геополитически експерт: Байдън е в международна изолация като Путин заради твърдата си подкрепа за Израел

Твърдата подкрепа на администрацията на Байдън за Израел във войната му срещу „Хамас“ в Газа струва на американския президент огромен политически капитал в международен план. Това заяви пред Си Ен Би Си Иън Бремър , главен изпълнителен директор и основател на Eurasia Group.

Заявената безусловна подкрепа на Израел от Вашингтон – политическа, финансова и военна, е дългогодишен стълб на външната политика на САЩ в Близкия изток.

Когато Израел претърпя терористична атака на 7 октомври от палестинската въоръжена групировка „Хамас“, при която бяха убити 1200 души и взети 240 заложници, Байдън пристигна на посещение в Израел в знак на солидарност, обещавайки милиарди долари военна подкрепа. САЩ вече предоставят на Израел около 3,1 милиарда долара годишно военна помощ, което го прави най-големият получател на американска чуждестранна помощ в света.

Но през следващите дни и седмици огромният и непропорционален мащаб на палестинските смъртни случаи в Газа, причинени от израелските въздушни удари и наземни офанзивни операции, предизвикаха гняв в много части на света както срещу Израел, така и срещу Байдън, особено в Глобалния Юг. Протестите в големите градове, включително в цяла Европа и САЩ, в подкрепа на палестинците и с искане за прекратяване, станаха водещи новини в редица издания.

По време на множество гласувания на Общото събрание на ООН по призиви за прекратяване на огъня, Израел и САЩ често бяха единствените страни или част от много малко малцинство, гласуващо „против“.

„Байдън вероятно е толкова изолиран на глобалната сцена, като се има предвид колко близо е до Израел - най-близкия съюзник на Съединените щати по този въпрос, както бяха и руснаците, когато за първи път нахлуха в Украйна, което е шокиращо да се каже“, коментира Бръмър.

„Това показва колко голямо предизвикателство ще бъде продължаването на тази война за външната политика на САЩ“, добави той.

В международен план множество лидери и правозащитни организации осъдиха САЩ за продължаващата им подкрепа за Израел. Байдън и други членове на неговата администрация, включително вицепрезидентът Камала Харис и държавният секретар Антъни Блинкън, казаха, че „твърде много“ палестинци са загинали и че начинът, по който Израел се защитава, е „има значение“. Те помогнаха за посредничество при размяна на заложници срещу затворници по време на крехкото едноседмично примирие и настояха за отпускане на повече помощ за цивилните в Газа.

Но служителите на администрацията се придържат към позицията, че Израел „има правото да се защитава“, което критиците на администрацията считат за даване на картбланш на Израел да действа както намери за добре.

Бившият министър на външните работи на Египет Набил Фахми каза миналия месец, че САЩ „губят огромно доверие в арабския свят“.

„Съединените Щати трябва сериозно да разгледа ролята си. Ако искат да подкрепят стабилен световен ред, основан на върховенството на закона, трябва да изисква от всички да спазват международното право, независимо дали са приятели или врагове“, каза Фахми, който беше министър между 2013 г. и 2014 г.

От 7 октомври насам повече от 16 200 души са били убити в Газа, включително повече от 10 000 жени и деца, според местните здравни власти. Израел обяви обсада на вече блокираната територия малко след атаките на „Хамас“, прекъсвайки достъпа на Газа до вода, храна и гориво. Седмици по-късно камионите с продукти от първа необходимост успяха да влязат в Ивицата, но според ООН провизиите, достигнали до Газа досега, са крайно недостатъчни.

Ситуацията също е проблем за Байдън във вътрешен план, каза Бремър.

„У дома, в Съединените щати, за Байдън това е някак ситуация, при която не може да спечели, защото той има мнозинство от демократи, които все повече се съгласяват с палестинската позиция, докато републиканците казват, че той е твърде мек към Израел. Той просто наистина иска тази война да свърши. Той иска тя да не е в заглавията. И разбира се, точно това не се случва в момента“, добави той.

„Всъщност войната на терен в Газа сега се разширява. Въздействието върху палестинските цивилни се увеличава и прокси войната в региона. През последните 24 часа хутите в Йемен, които са прокси на Иран, участват в най-значимите си атаки срещу трафика по търговски водни пътища и срещу военни кораби на САЩ, които сме виждали от началото на войната. Така че това наистина е проблем от гледна точка на САЩ и  итуацията няма да се подобри скоро“, каза още Бремър.

Белият дом не е отговорил незабавно на искане на Си Ен Би Си за коментар, но преди това говорител каза пред медията: „Израел има право да се защитава в съответствие с международното право, включително международното хуманитарно право, особено след като терористите от „Хама“ казаха, че случилото се през октомври 7-мо „ще се случва отново и отново и отново“, докато Израел не бъде унищожен.“

Северната половина на Газа е унищожена, като израелските сили сега преместват наземната си офанзива в южната половина на анклава, след като 1,1 милиона жители от северната част трябваше да се евакуират на юг по заповед на израелската армия. Палестинците в Газа казват, че „нямат къде да отидат“, за да избягат от бомбардировките, а Световната здравна организация предупреждава, че здравната система на Газа се е сринала и сред населението се разпространяват болестите.

Израел твърди, че не атакува умишлено цивилни и че дава предупреждения, преди да атакува определени райони.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ