Германският канцлер Олаф Шолц обявява бюджетния план за 2024 г. след седмици на преговори

Германският канцлер Олаф Шолц обявява бюджетния план за 2024 г. след седмици на преговори

Германският канцлер Олаф Шолц обявява бюджетния план за 2024 г. след седмици на преговори

Германското правителство постигна споразумение държавния бюджет за 2024 г., като Берлин ще запази т. нар. дългова спирачка през следващата година след седмици на напрегнати преговори, обявиха лидерските коалиционни партньори в сряда, предаде Си Ен Би си.

Очаква се правителството да спести 17 милиарда евро (18,33 милиарда долара) в основния си бюджет чрез  прекратяване на вредните за климата субсидии и намаляване на разходите, каза канцлерът Олаф Шолц на пресконференция днес.

„Поставянето на приоритети означава да разберем какво можем да си позволим и какво не, заедно. Става въпрос и за съкращения и спестявания. Разбира се, не обичаме да ги правим, но те са необходими“, каза Шолц.

Германия също така ще намали разходите от своя фонд за климата и трансформацията на икономиката, който беше в центъра на преговорите.

Шолц добави, че правителството се придържа към целите си, включително подкрепа на Украйна, продължаване на зелената трансформация на Германия и укрепване на социалното сближаване.

„Тези три цели ни водят по непроменен начин. Но е ясно, че трябва да успеем да ги достигнем със значително по-малко пари“, каза Шолц, като добави, че правителството също ще запази дълговата си спирачка, въведена за първи път през 2009 г.

Спирачката ограничава размера на държавния дълг и ограничава структурния бюджетен дефицит на страната. Тя може да бъде премахната само при извънредни ситуации, като пандемията от COVD-19.

Бюджетното напрежение избухна през ноември, след като конституционният съд на Германия постанови, че плановете на правителството да преразпредели неизползван спешен дълг, взет по време на пандемията COVID-19, към текущия му бюджет, са незаконни.

В сряда Шолц каза, че решението ще се отрази не само на текущия и предстоящия бюджет, но и на това как ще бъдат създадени и установени допълнителни бюджети.

Решението проби дупка на стойност около 17 милиарда евро в националния бюджет за 2024 г., принуждавайки коалиционните партньори да преоценят своите планове и повдигайки въпроси относно крайъгълните камъни на икономическата политика, включително спирачката на дълга.

Германският институт за икономически изследвания IW в сряда заяви, че очаква брутният вътрешен продукт на страната да се свие с 0,5% през следващата година, цитирайки бюджетната криза и свързаната с нея несигурност относно финансите като един от ключовите фактори.

Германският финансов министър Кристиан Линднер, който е част от Свободната демократическа партия, възнамерява да се придържа към дълговата спирачка.

Канцлерът социалдемократ Олаф Шолц и министърът на икономиката от партията на Зелените Робърт Хабек се застъпиха за ново спиране на дълговата спирачка, позовавайки се на способността да се поддържат политики около обезщетенията и да се преследва зелен преход на икономиката.

Въпреки неотдавнашните препятствия лидерският съюз е функционален, подчерта Линднер по време на пресконференцията в сряда.

„Тази коалиция е способна да предприеме действия и да постигне съгласие дори когато става въпрос за много трудни задачи“, добави той.

Бюджетното споразумение сега трябва да бъде обсъдено от парламентарната бюджетна комисия, преди да бъде предадено за преглед на парламента, след това на съвета на Бундесрата, който представлява шестнадесетте провинции на Германия на федерално ниво.

Ще бъде въведен временен бюджет, за да се ускори процесът, което ще позволи покриването на жизненоважни административни и правни разходи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ