Премиерът на Нова Зеландия изненадващо подаде оставка

Премиерът на Нова Зеландия изненадващо подаде оставка

Премиерът на Нова Зеландия изненадващо подаде оставка

Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн неочаквано заяви, че вече „няма достатъчно сили“ да продължи да управлява страната и ще се оттегли от поста до 7 февруари, предаде Ройтерс.

Ардърн, сдържайки сълзите си, каза, че за нея последните пет години и половина като министър-председател са били трудни и че тя е просто човек и трябва да се оттегли.

„Това лято се надявах да намеря начин да се подготвя не просто за още една година, а за още един мандат - защото това е нещото, което тази година изисква. Не успях да го направя“, каза 42-годишната Ардърн по време на пресконференция.

„Знам, че ще има много дискусии след това решение относно това каква е така наречената „истинска“ причина... Единственият интересен ъгъл, който ще откриете, е, че след шест години на големи предизвикателства, че аз съм просто човек", продължи тя.

„Политиците са хора. Ние даваме всичко, което можем, толкова дълго, колкото можем, и тогава е ни идва времето. Моето време дойде“, добави тя.

Управляващата Лейбъристка партия на Нова Зеландия ще избере нов лидер в неделя, като той ще министър-председател на страната до следващите общи избори. Мандатът на Ардърн като лидер ще приключи не по-късно от 7 февруари и общите избори ще се проведат на 14 октомври.

Ардърн каза, че вярва в победата на лейбъристите на предстоящите избори.

Вицепремиерът на Нова Зеландия Грант Робъртсън, който е и министър на финансите, каза в изявление, че няма да участва в надпреварата за следващ лидер на лейбъристите.

Наследникът на Ардърн като партиен лидер и министър-председател е изправен пред тежко изпитание на предстоящите общи избори, тъй като подкрепата за лейбъристите пада и се очаква страната да изпадне в рецесия през следващото тримесечие.

Коментаторите посочват няколко от министрите на Ардърн като възможности нейни наследници, включително бившия министър по въпросите за COVID-19 и настоящ министър на образованието и полицията Крис Хипкинс, както и настоящия министър на правосъдието Кири Алън.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ