Северна Корея призна независимостта на Донецк и Луганск

Северна Корея призна независимостта на Донецк и Луганск

Северна Корея призна независимостта на Донецк и Луганск

Северна Корея (КНДР) е признала независимостта на т. нар. Донецка и Луганска народни републики. От посолството на Пхенян в Москва са заявили решението пред ТАСС.

„В посолството на КНДР имаше среща с посланика на Донецката народна република (в Русия Олга Макеева), на нея беше връчена нота, че признаваме независимостта на ДНР“, съобщават от дипломатическата мисия на Пхенян.

Държавните медии в Северна Корея съобщиха, че по-рано външният министър на страната Чхое Сун-хои е изпратил писма до лидерите на двете отцепнически републики, за да ги уведоми за позицията на Пхенян и да изрази желание за развитие на дипломатическите отношения.

За признаването на отцепилите се от Украйна Донецка и Луганска области като независими държави от страна на Северна Корея по-рано съобщи и лидерът на ДНР Денис Пушилин. По неговите думи това решение ще стане основа за по-нататъшното развитие на отношенията, а също ще увеличи търговията между ДНР и КНДР.

Министерството на външните работи на Украйна скъса дипломатическите отношения със Северна Корея като ответна мярка и осъди решението на Пхенян като подкопаване на суверенитета и териториалната цялост на страната.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба каза, че призивът за помощ на Русия към Северна Корея показва, че Москва „няма повече съюзници в света, освен страни, които зависят от нея финансово и политически“. Отношенията между Киев и Пхенян са силно ограничени и от преди това, тъй като Украйна преустанови икономическите и политическите си контакти със Северна Корея заради санкциите, наложени на страната заради програмата ѝ за ядрени оръжия и балистични ракети.

„Нивото на изолация на Руската федерация скоро ще достигне нивото на изолация на КНДР“, заяви Кулеба.

В края на юни независимостта и суверенитета на двете отцепели се от Украйна области бяха признати и от Сирия. Русия предприе подобна мярка през февруари, когато откри посолство на ДНР в Москва. Донецката и Луганската области, които се намират в една от важните икономически зони за Украйна – Донбас, обявиха независимост още през 2014 г., а атаката на Москва срещу Киев в края на февруари 2022 г. дойде именно заради твърдения от страна на Русия, че Украйна нарушава правата на хората в т.нар. народни републики.

По материала работи Петър Желев

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 23 февруари
От сутринта - залп след залп от взаимни обвинения с пиперливи метафори между Пеевски и Христо Иванов
НАП поставя под постоянен мониторинг некоректни собственици на заведения с дългове към фиска
С мъдър подход към емоциите
Турският военен флот поема за 10 г. защитата от пирати и терористи в териториалните води на Сомалия
Intuitive Machines: Частна компания върна САЩ на Луната след 50-годишно прекъсване
Моделът за изкуствен интелект на Google направи бащите-основатели на САЩ цветнокожи
Великобритания обяви нови санкции срещу Русия по повод годишнината от нахлуването на руските сили в Украйна