Си към Байдън: Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него

Си към Байдън: Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него

Си към Байдън: Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него

Китайският лидер Си Дзинпин предупреди да не се играе с огъня по отношение на Тайван по време на разговора си с американския президент Джо Байдън, подчертавайки позицията на Пекин срещу потенциалното посещение на острова от председателя на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси, предаде Ройтерс.

„Тези, които си играят с огъня, ще загинат от него“, цитира китайското външно министерство думите на Си към Байдън в петото им обаждане от встъпването в длъжност на американския държавен глава. „Надяваме се, че САЩ са наясно с това“, казват от министерството.

Си заяви, че Вашингтон трябва да спазва „принципа за един Китай“ и подчерта, че Пекин твърдо се противопоставя на независимостта на Тайван и външната намеса.

От съобщение на Белия дом става ясно, че Байдън е казал, че американската позиция относно Тайван не се е променила.

Байдън е допълнил, че "САЩ се противопоставят твърдо на едностранните усилия за промяна на статута или за заплаха за мира и стабилността в Тайванския проток", се посочва още в изявлението.

Белият дом каза, че отдавна планираният разговор е част от усилията на администрацията да задълбочи комуникационните линии с Китай и „отговорно да управлява различията между двете страни“.

Евентуалното посещение на говорителя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван би било драматична, макар и не безпрецедентна демонстрация на подкрепата на САЩ за острова и някои анализатори се притесняват, че подобен ход във време на обтегнати отношения между САЩ с Пекин може да предизвика голяма криза. Пекин обаче не е дал представил информация за конкретни мерки, които смята да предприеме, ако визитата, която Пелоси още не потвърдила, се осъществи.

Скот Кенеди, китайски анализатор във Вашингтонския център за стратегически и международни изследвания, каза, че контактите на ниво лидери са от съществено значение за предотвратяването на подобна криза.

„Надяваме се, че са направили достатъчно, за да избегнат сблъсък в близко бъдеще, но е ясно, че трябва да има много по-честа и задълбочена комуникация“, каза той.

Високопоставен американски служител каза, че Байдън и Си са обсъдили възможността за провеждане на първа среща лице в лице като лидери и са наредили на своите екипи да проучат това.

По време на разговора Байдън е подчертал важността на поддържането на линиите за комуникация с Тайван и двамата също обсъдиха области, в които има потенциал за разширяване на сътрудничеството, включително изменението на климата, здравната сигурност и борбата с наркотиците, каза служителят.

Макар че фокуса на Си бе върху Тайван, китайският лидер също така подчерта, че двете най-големи икономики в света трябва да поддържат комуникация относно макроикономическите политики, глобалните вериги на доставки и защитата на глобалната хранителна и енергийна сигурност, се казва в съобщението на Китай.

Вашингтон следва „политика за един Китай“, което означава, че дипломатически Пекин е единственото правителство, представляващо цял Китай, а Тайван е неделима част на страната. Въпреки това САЩ са задължени по закон да предоставят на Тайван средства за защита от китайска атака.

Попитан за обаждането, представителството на Тайван във Вашингтон каза на Ройтерс, че е благодарно на Байдън, „че подчерта важността на нашия споделен интерес към мира и стабилността в Тайванския проток“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ