Сръбската опозиция готви 24-часова демонстрация с блокади на магистрали

Сръбската опозиция готви 24-часова демонстрация с блокади на магистрали

Сръбската опозиция готви 24-часова демонстрация с блокади на магистрали

Студенти, подкрепящи опозиционната коалиция „Сърбия срещу насилието“, обявиха 24-часова протестна акция с блокиране на главните пътища на Белград, предаде сръбският телевизионен канал N1.

По думите на един от активистите, Йован Биелич, плановете са акцията да започне на 29 декември от 12:00 ч. по обед местно време. Протестиращите планират първо да блокират магистралите, а след това да се съберат в центъра на сръбската столица.

Привържениците на опозиционния блок "Сърбия срещу насилието", които не са съгласни с резултатите от изборите в страната на 17 декември, почти всеки ден организират акции за преразглеждане на резултатите от гласуването.

На 25 декември протестиращи се опитаха да нахлуят в кметството, а и.д. кметът на Белград Александър Сапич нарече размириците „майданизация“. 

Сръбският президент Александър Вучич, чиято партия спечели по-рано през декември изборите с почти 90% мнозиноство коментира преди дни, че в Сърбия няма да има насилствена смяна на властта.

„В Сърбия властта се сменя чрез избори, Сърбия е демократична страна, така ще бъде винаги и в бъдеще, не само сега“, каза той, цитиран от държавната информационна агенция Танюг.

Вучич отбеляза също, че вече е свикнал с факта, че „всеки ден някой протестира и вдига шум“ под прозорците на резиденцията му в Белград. Преди това той декларира, че Сърбия ще продължи пътя си към ЕС и преговорите за Косово.

На 19 декември сръбски опозиционери обявиха гладна стачка и поискаха анулиране на резултатите от парламентарните избори в страната, спечелени от коалицията, водена от Вучич.

Лидерите на движението "Сърбия срещу насилието" твърдят, че е имало "фалшифициране" на изборните резултати и изборен туризъм с транспортиране на около 40 хиляди избиратели от други градове, както и от Република Сръбска на Босна и Херцеговина.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ