Войната в семейство Льо Пен: Партията изключи основателя си

Войната в семейство Льо Пен: Партията изключи основателя си

Войната в семейство Льо Пен доведе до изключването на основателя на крайнодясната „Национален фронт” Жан-Мари льо Пен от партията. През последните години той бе почетен председател на партията, чийто лидер стана дъщеря му Марин льо Пен.

Изпълнителното бюро на партия прекрати членството на Льо Пен-баща след пореден скандал, предизвикан от публичните му изявления.

Той отказа да приеме решението, заплаши, че ще продължи битката в съда и поиска партията да му върне 1000 евро членски внос.

В интервю за канала Юроп 1 Жан-Мари льо Пен заяви, че не иска дъщеря му Марин да победи на президентските избори през 2017 г. и я обвини в предателство към него. „Ако човек с такива морални принципи управлява страната, това ще е скандално”, каза националистът.

Повод за семейната война, която тлее от доста време, стана интервю на стария Льо Пен в края на април, че нацистките газови камери са само „подробност от историята". В същото интервю той защитава колаборационисткия режим на маршал Филип Петен и нарича „имигрант” премиера Манюел Валс заради испанския му произход.

В неделя Марин льо Пен заяви, че баща й трябва да спре да говори от името на партията. Бащата отвърна, че го е срам, че президентката на партията носи неговото име и я посъветва да се омъжи, за да смени фамилията си. Нямам отношение с човек, който ме е предал по толкова скандален начин, заяви 86-годишният националист, цитиран от Франс прес.

До 3 месеца трябва да бъде свикан извънреден конгрес на партията, който да реши дали да отнеме на Льо Пен-баща и поста „почетен президент”, създаден специално за него след оттеглянето му от лидерското място през 2011.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ