Големи промени по върховете в Саудитска Арабия

Големи промени по върховете в Саудитска Арабия

Саудитският крал Салман бин Абдулазиз ал Сауд назначи племенника си принц Мохамед бин Найеф за престолонаследник, на мястото на по-малкия си полубрат принц Мукрин, съобщиха световните информационни агенции.

Със серия от декрети за промени в кабинета кралят, който седна на трона в началото на годината, налага влиянието си в страната.

Губейки позицията на престолонаследник, принц Мукрин губи и поста на вицепремиер. 69-годишният принц е най-младият от 35-имата синове на основателя на кралството Абдел Азиз.

Той стана престолонаследник след смъртта на крал Абдула в края на януари и идването на 79-годишният крал Салман на трона.

Номинацията на принц 55-годишния Мохамед бин Найеф засилва контрола на новия крал върху семейния клон Саудаири в кралската фамилия, който беше загубил влиянието си при управлението на Абдула.

Бин Найеф става вицепремиер, но запазва и досегашния си пост на вътрешен министър. Той е смятан за силния човек в борбата срещу тероризма, в която Саудитска Арабия е съюзник на антитерористичната коалиция, водена от САЩ, срещу „Ислямска държава” в Ирак и Сирия.

Кореспондент на "Ал Джазира" отбелязва, че ходът представлява голяма промяна в монархията. За пръв път внук на основателя на страната, а не негов син, е назначен за престолонаследник.

Според директора на Арабския център във Вашингтон рокадата представлява „политическо земетресение с най-висок магнитуд", което ще има вътрешен, но и международен ефект.

Кралят освободи освен това външния министър Сауд ал Фейзал, който заемаше поста от 1975 г., и назначи на мястото му дипломата Адел Ал Жубер - посланик на монархията в САЩ от 2007 г.

Крал Салман вече замени 9-има министри, включително на финансите и петрола.

Саудитска Арабия е една от малкото останали абсолютни монархии в света.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ