Днес са парламентарните избори във Великобритания - най-оспорваните

Днес са парламентарните избори във Великобритания - най-оспорваните

Британците гласуват днес на парламентарни избори, които ще определят и новия министър-председател.

Вотът ще е сред най-оспорваните и с непредвидими резултати от десетилетия насам.

Според прогнозите нито една от двете партии няма да спечели мнозинство за 326 места в 650-местната Камара на общините, за да управлява самостоятелно. 

До последно лидерите на консерваторите – премиерът Дейвид Камерън, и на лейбъристите – Ед Милибанд, агитираха за по-висока активност. 

Проучванията дават почти равен резултат на Консерваторите (35%) и лейбъристите (34%). Антиевропейската Партия за независимост на Обединеното кралство (ЮКИП) губи 2% и пада до 12%. Либералните демократи събират 8%, а Зелените - 6%.

48-годишният Камерън печели 44% от одобрението на британците срещу 38% за основния му съперник Ед Милибанд. Той построи кампанията си върху основното послание „Оставете ме да си довърша работата” след първите пет години като премиер, през които свали безработицата наполовина – до 5,7%, и постигна икономически ръст от 2,4%.

Изходът от днешния парламентарен вот би могъл да доведе до драматични промени, включително и до напускане на Европейския съюз.

Торите обещаха да проведат до края на 2017 г. референдум за членството на Великобритания в Европейския съюз, ако спечелят мнозинство.

Камерън настоява договорът за присъединяване към Съюза да бъде предоговорен.

„Мисля, че проблемът с Европейския съюз се състои в това, че той има своите добри страни, но твърде много неща в него подлудяват хората... Хората виждат, че той се опитва твърде много да заприлича на държава, повече отколкото на организация, опитва се да изземе твърде много власт“, коментира британският премиер наскоро.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ