Обама поиска 1,8 млрд. долара за борба с вируса Зика

Обама поиска 1,8 млрд. долара за борба с вируса Зика

Обама поиска 1,8 млрд. долара за борба с вируса Зика

Президентът Барак Обама ще поиска от Конгреса да деблокира 1,8 млрд. долара за битката с вируса Зика в САЩ и в чужбина и за разработването на ваксина срещу заразата, съобщи Белият дом.

Основната част от средствата трябва финансират медицински тестове, наблюдение и бързи реакции в зоните в САЩ, до които вирусът Зика достигне.

В Колумбия здравните власти са започнали проучване на връзката между вируса и синдрома на Гилен-Баре – автоимунно заболяване на периферната нервна система при възрастните. Там са регистрирани 3 смъртни случая на хора, развили синдрома след заразяването си. Смята се, че при бебетата, родени от заразени майки,  Зика може да предизвика микроцефалия с необратими увреждания – най-много такива случаи има в Бразилия.

Олмпийските игри в Рио през август предизвикват все повече тревоги заради опасността от заразяване на спортисти и зрители и пренасянето на вируса в страни,  които не са засегнати от вируса.

Вече са регистрирани няколко случая на заразяване при сексуален контакт или по кръвен път и това напълно променя данните, с които учените разполагаха досега за разпространението на болестта само от комари.

Миналия петък бразилското правителство напълно изключи възможността за отмяна на Олимпийските игри (5-21 август). Но темата става все по-актуална за националните отбори на различните страни.

Американският олимпийски комитет е посъветвал атлетите от САЩ да преразгледат участието си в Олимпиадата, съобщават американските медии. Говорителят на организацията Патрик Сандъски отрече това, като отбеляза: „Не бихме могли да  попречим на атлетите да представят страната си“.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ