Създават банка „Кадри” за бъдещи чиновници

Създават банка  „Кадри” за бъдещи чиновници

Създават банка „Кадри” за бъдещи чиновници

Банка „Кадри“ за бъдещи чиновници и прекратяване на партийните назначения са очакваните резултати от нова цялостна стратегия за развитие на публичния сектор. Документът се подготвя от екипа на вицепремиера Румяна Бъчварова, която отговаря и за административната реформа в кабинета, пише в. „Преса”.

Така правителството ще направи опит да пресече нерегламентираните партийни кадрувания в държавната администрация особено след сериозните обвинения към Реформаторския блок за преяждане с власт.

Предлага се създаване и на листа на чакащи бъдещи чиновници. В нея ще влизат експерти, които са преминали успешно специален тест, който ще покаже дали покриват минималните изисквания, за да станат държавни служители. След като прескочат тази първа летва, кандидатите ще могат да подават документи за свободните позиции във ведомствата или самите администрации ще им предлагат работа. В момента се разработват задачите в тестовете, които трябва да отсеят качествени млади кадри. Все още не е ясно колко често ще се провеждат изпитите за чиновници през годината.

Екипът на Бъчварова обмисля и други промени като менторски програми за държавни служители и повече гъвкавост на чиновниците, които при желание за развитие ще могат да трупат опит в различни ведомства. Ще бъде записано още, че само 6 месеца чиновник може да заема поста изпълняващ длъжността. След това ще бъде обявяван конкурс за нея.

Според последните официални данни в публичния сектор към 31 декември 2013 г. щатът е 144 832 бройки. Във ведомствата по закона за администрацията (без МВР) работят 89 919 души. Преди дни стана ясно, че без конкурс за последните три години са назначени 5057 служители. През миналата парашутистите са били 1739.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ