30% от българите одобряват работата на правителството

30% от българите одобряват работата на правителството

30% от българите одобряват работата на правителството

Доверието към работата на правителството е 30%, а недоверието - 57%. Това показва ежемесечното представително изследване на  „Галъп интернешънъл”.  То е проведено от 8 до 14 май 2015 г. сред 1011 пълнолетни българи в цялата страна, чрез пряко интервю по домовете.

„По правило, негативните оценки към институциите са повече от позитивните. Месеците около края на правителството „Орешарски“ бяха свързани с повишени негативни оценки. В първите месеци на новия кабинет последва логичен лек ръст на положителни нагласи към правителство и парламент. С началото на пролетта навлязохме в нов етап, в който данните се установиха на определени нива. Това установяване се потвърждава и в този месец”, посочват социолозите от „Галъп”.

18% от анкетираните дават положителна оценка на парламента, а 68% - отрицателна. 32% оценяват позитивно президента, а 56% - негативно. поред 23% страната върви към по-добро, а според 62% - към по-лошо.

Ако изборите за парламент бяха сега, техният хипотетичен резултат може да се обобщи като 5+2. В парламента биха попаднали ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторския блок и Патриотичния фронт. С реалистични перспективи да са в него са още „Атака“ и донякъде АБВ. Данните отразяват декларативни нагласи и не са прогноза за изборния резултат. 

След логичното за партия на власт леко разколебаване на част от подкрепата в пролетните месеци, сега ГЕРБ се стабилизира на нива от около 24% заявена подкрепа. БСП пък се е установила на нива от под 15% декларативни електорални нагласи. Измерена в потенциални гласове, разликата между първите две формации е около половин милион гласа (1% от извадката се равнява на около 55 хиляди души), т.е. в общи линии се запазва ориентировъчното съотношение от последните парламентарни избори. 

ДПС е с 8% заявени нагласи за вот, Реформаторският блок и Патриотичния фронт са с около 4% сред всички имащи право на глас. Следващите месеци ще покажат има ли тенденция на укрепване при „Атака“ и каква ще е съдбата на АБВ.

Няма особена динамика и в доверието към различните личности, посочват анализаторите на „Галъп”. По традиция в „челото“ са еврокомисарят Кристалина Георгиева и столичния кмет Йорданка Фандъкова (с дялове съответно малко над и под 50% доверие).

Високо е одобрението на министрите Лиляна Павлова, Петър Москов и Томислав Дончев.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ