360 градусова оценка*: Камен Алипиев за Вили Лилков

360 градусова оценка*: Камен Алипиев за Вили Лилков

360 градусова оценка*: Камен Алипиев за Вили Лилков

- Господин Алипиев, познавате отдавна Вили Лилков, как бихте го описали?

- Познавам Вили повече от четвърт век и още от самото начало на приятелството ни, което и двамата дължим на баскетбола, винаги съм се възхищавал на неговата последователност, целенасоченост и амбиция. Работата му в минно-геоложкия университет и обществената му дейност не са някакъв моментен проблясък, а процес, който продължава и точно заради това смятам, че ще бъде отличен кмет на София.

- Кои лични качества и умения на Вили Лилков ще бъдат полезни в работата му като кмет? 

- Вече ги споменах, но трябва да добавим, че той е физик и със сигурност може да решава уравнения, а както казва Алберт Айнщайн: „Уравненията са най-важни за мен, защото политиката се занимава с настоящето, а уравненията са за вечността.” Може да ви звучи префърцунено, но ако българските политици продължават да работят на парче, без да мислят какво ще стане, когато тях ги няма, страната ни ще продължава да чезне. Вярвам, че Вили е човек с визия за бъдещето, а инициативите му го доказват. 

Ако трябва да разкажа по-лична история, точно по инициатива на Вили създадохме преди години първата аматьорска баскетболна лига у нас. След като нещата потръгнаха и се видя, че това е начинание с голям потенциал, ние постепенно се отдръпнахме след третия сезон, но с пълната увереност, че този организъм ще продължи да се развива, благодарение на ентусиазма на участниците. В момента НАБЛ, в която ние вече нямаме принос е може би най-голямата аматьорска спортна организация в страната, а на нас ни остава надеждата, че някой ден някой ще се сети, че ние сме били пионерите в развитието на аматьорския баскетбол. Друга, много важна обществена работа, която свършихме заедно с Вили и с кандидата за общински съветник от Реформаторския блок Тодор Стефанов, беше спасяването на зала „Триадица”, която в момента е дом на българския баскетбол, но само преди няколко години беше застрашена от разрушаване, заради интересите на собствениците на земята, на която е построена!

- Как смятате, че ще промени живота на софиянци?

- Надявам се към добро! Той познава отлично процесите в столицата и гледа не само към централната й част, но и към периферията на града, която има най-голяма нужда от промяна. Всъщност той може само да започне, а ако на хората им хареса какво е направил през първия си мандат, могат да му дадат и втори.

- С какво един професор по физика, дългогодишен общински съветник, зам. председател на СОС, зам. председател на парламентарна комисия  по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението; зам. председател на парламентарна комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, председател на ДСБ София ще допринесе за развитието на града?

- Мисля, че отговорът се съдържа във въпроса! С огромния си опит и познанията за живота на София натрупани през годините. С волята и амбицията си за промяна!

- Бихте ли убедили Ваш приятел,  който не познава Вили Лилков, да гласува за него?

- Повечето ми приятели не се нуждаят от дълъг процес на убеждаване, а и не е необходимо да познаваш лично Вили, за да се убедиш в това, че е подходящата кандидатура.

- Какъв съвет бихте му дали днес?

- Никога да не забравя пътя, който е изминал, за да стигне дотук, защото много от българските лидери правят точно това и се оказват в безтегловност.

Мила Добринова

****

Камен Алипиев е журналист и спортен коментатор в Българската национална телевизия. Започва работата си там през 1987 година, а от 1992 е част от спортната редакция на националната медия. Отразявал е седем олимпиади, много световни и европейски първенства по баскетбол, ски-алпийски дисциплини и футбол. Водещ на предаването „Спортна треска”, носител и на двете съществуващи до момента награди за спортна журналистика – „Братя Ексерови” и „Людмил Неделчев – Люпи”. Син на известния в миналото коментатор Цветан Алипиев. Бивш баскетболист и фанатичен музикален маниак. От 23 години живее с Боряна и имат 21 годишна дъщеря Александра, която в момента е студентка в трети курс в НБУ. 

****

Вили Лилков е кандидат-кмет на София. Професор е по физика, преподава атомна и ядрена физика в Минно-геоложкия университет. Народен представител от групата на Реформаторския блок. Председател на ДСБ-София. Четири мандата е бил общински съветник, зам. председател на Столичния общински съвет. Животът и реализацията му са тясно свързани със София, през годините е вникнал в дълбочина в проблемите на столицата и има идеи как да се справи с тях.  Женен, има трима синове.

*360-градусовата оценка е метод за определяне на личните качества на лидера чрез интервюта с негови колеги, партньори и т.н.

 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ