Без бъдещо строителство на 500 метра зад плажовете за природосъобразен туризъм, приеха депутатите

Без бъдещо строителство на 500 метра зад плажовете за природосъобразен туризъм, приеха депутатите

Без бъдещо строителство на 500 метра зад плажовете за природосъобразен туризъм, приеха депутатите

Възпрепятстване на бъдещо строителство на 500 м. зад плажовете за природосъобразен туризъм, гласува парламентът с приети на първо четене промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Вносители са Кирил Петков и Христо Иванов („Продължаваме промяната-Демократична България), Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС), и Делян Пеевски (ДПС). 

Законопроекта подкрепиха 157 народни представители, осем бяха „против“,16 се въздържаха. Срокът за предложения между двете четения беше удължен на 21 дни, предава БТА. 

Зона "А" занапред ще обхваща и 500 метра от границите на зоните за природосъобразен туризъм Иракли, Бяла-Карадере и Корал, освен вече определената акватория на Черно море по чл. 3, т. 2, крайбрежната плажна ивица и част от територията, попадаща в ивица с широчина 100 м извън териториите на населените места, записа парламентът. Зона "А" е с режим на особена териториалноустройствена защита. 

С промените се цели запазване на крайбрежието в неговия автентичен вид, осигуряване на възможност за необезпокояван масов достъп до природните забележителности и морския бряг, както са и първа стъпка в посока прекратяване на случаите с презастрояване, е посочено в мотивите.

Предвижда се и допълнителна защита на дюните, извън случаите, когато те се намират на територията, вън от обхвата на защитените зони, както и защита на плажовете от третирането им с тежката верижна и земекопна техника. 

Предвидено е да се спрат възможностите за реализиране на одобрени и влезли в сила общи и устройствени планове, които са допуснати за прилагане в отклонение от този закон и предвиждат застрояване в непосредствена близост до морския бряг зад плажовете за природосъобразен туризъм. 

Със законопроекта се предлага завишаване на санкциите при поставяне на преместваеми обекти или съоръжения на територията на морския плаж в нарушение на законови разпоредби, както и на такива на територията на неохраняем морски плаж, на морски плаж за природосъобразен туризъм или прилежащата им акватория, без да има право на това. 

Според Младен Шишков от ГЕРБ-СДС трябва да се дефинира разширяването на зона "А" на крайбрежието. Трябва да се коментира в детайли целесъобразността на такова разширяване, необходим е и точен анализ на разходите за обезщетения, защото става въпрос за големи суми, посочи депутатът. 

Костадин Костадинов заяви, че „Възраждане“  ще подкрепят законопроекта, защото е стъпка в правилната посока. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ