Двустранният протокол със Скопие е подписан, съдържанието му става ясно до дни

Двустранният протокол със Скопие е подписан, съдържанието му става ясно до дни

Двустранният протокол със Скопие е подписан, съдържанието му става ясно до дни

България е държавата, която най-силно подкрепя европейската интеграция на Северна Македония и Албания. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска, след като тя и колегата й от Северна Македония Буяр Османи подписаха официално двустранния протокол, който е в допълнение към френското предложение за членство на Скопие в ЕС и е условие за провеждането на първата междуправителствена конференция, насрочена за 19 юли в Брюксел.

Съдържанието на този протокол няма да бъде разпространено днес – това се очаква да стане идните дни, вероятно след утрешното заседание на постоянните представители в ЕС в Брюксел, предаде БНР.

Знае се, че документът наброява поне 10 страници и в него фигурират конкретни мерки и срокове, най-вече изчистване на историческите спорове между София и Скопие. Договорености в историческата комисия има за св. Наум, св. Климент, св. св. Кирил и Методий, цар Самуил, до една година трябва да бъде постигнато съгласие за периода през Средновековието, трябва да има общи чествания на исторически личности и събития. През 2024 г. трябва да бъдат съгласувани учебните програми отново, след като комисията по историческите въпроси се произнесе, българите да бъдат вписани в Конституцията на РСМ, да има реабилитация на жертвите на югорежима и отваряне на архива на тайните служби.

Подписването беше предшествано от второто заседание на Съвместната междуправителствена комисия на Република България и Република Северна Македония.

"В днешната среща, изключително полезна, беше отчетен прогресът във всички секторни групи, които са 5 на брой. Това, което трябва да се направи оттук насетне е на база на постигнатите споразумения, договорености, е вече те да бъдат претворени на практика, което е изключително сериозен ангажимент и на двете държави.", заяви Генчовска на кратък съвместен брифинг с Буяр Османи. "Станахте свидетели днес на подписването на втория протокол между Република България и Република Северна Македония. Експертите от МВнР остават в готовност да продължат взаимодействието на ниво работни групи с колегите от МВнР на РСМ. България е държавата, която най-силно подкрепя евроинтеграцията на РСМ и Албания. Пожелаваме им успех по пътя, по който отдавна искат да поемат", допълни тя.

На свой ред Буяр Османи обяви, че Скопие разчита на България за подкрепа и изрази надежда, че се отваря нова глава в отношенията между двете страни. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ