България

Политика

|

Общество

|

Генчовска определи френското предложение като най-доброто досега

Генчовска определи френското предложение като най-доброто досега

Генчовска определи френското предложение като най-доброто досега

Френското предложение е най-доброто, което сме получавали досега. Той е най-доброто в сравнение с португалското и германското. Това заяви министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска на днешното заседание на Външна комисия, където ще бъдат разгледани трите проекта на решения за започване на преговорите на Република Северна Македония за ЕС.

Френското предложение за разрешаване на спорните въпроси с РС Македония може би ще бъде валидно до края на френското председателство. На заседание на МС в сряда външно министерство спази конституционната процедура и внесе проект на решение, което не беше прието, каза още външният министър в оставка. Причината е, че всички решения по въпроса за РСМ трябва да минат през Комисията по външна политика и да се вземат от НС.
„От това става ясно, че МС се държи неадекватно и ние трябва да вземем решението“, каза Даниел Митов от ГЕРБ Генчовска посочи, че проектът на протокола е част от целия пакет документи. Според нея той трябва да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Важно условие, за да се приеме Преговорната рамка е да се подпише протокола“, обясни външният министър в оставка.

Бившият външен министър и депутат от ГЕРБ Екатерина Захариева също подчерта, че е важно протоколът да бъде подписан преди Преговорната рамка. „Този протокол може да бъде подписан и без решение на МС“, добави тя. Във Външна комисия трябва да се разгледат трите проекта за решение за урегулиране на отношенията между България и РСМ, което на свой ред ще даде възможност за започване на преговори на РСМ с ЕС. Предложенията са на ДПС, ГЕРБ и "Демократична България".


 

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ