Нинова: Икономически държавата е добре

Нинова: Икономически държавата е добре

Нинова: Икономически държавата е добре

„Ако президентът реши третият мандат да бъде даден на БСП, ще направим всичко възможно, за да проведем разговори и да съставим кабинет. Именно за да продължим започнатите в това правителство добри неща и да довършим това, което не можахме“. Това заяви пред bTV вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка Корнелия Нинова.

Нинова обясни, че с търпение, разум и аргументи ще се опитат да върнат на масата за преговори „Има такъв народ“ и „Продължаваме Промяната“, защото коалиционната програма е добра.

„Правехме това през цялото време от съществуването на коалицията. Конфликтите между тях не са от последния месец. Конфликтът започна с избора на шеф на БНБ и се задълбочи със строител спорове. През целият този период сме били в добри отношения и с едните, и с другите“, каза тя.

По думите й ако третият мандат отиде при БСП, те ще говорят с всички без ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Дори разговори с „Има такъв народ“ не са изключени.

Нинова каза, че икономически държавата е добре.

Тя цитира статистиката на НСИ, според която промишленото производство у нас расте с над 20% на годишна база през май. „Имаме ръст в търговията на едро и дребно с 5%. Виждаме ръст в строителството и производството строителните материали с около 5,8% и то при увеличаващите се цени на строителните материали и в условия на тежка икономическа криза и война. За първото тримесечие има ръст от 4,1% на брутния вътрешен продукт“, коментира тя.

Лидерът на БСП каза, че има един проблем, който все още не е решен – инфлацията.

„Инфлацията е привнесена. Виждате данните в цял свят. Има страни в ЕС с по-висока инфлация от нас. Инфлацията е резултат от войната в Украйна и нарушаването на веригата за доставки. Важното е как се борим с нея и какво направихме дотук. Първата мярка, която можем да приложим и се прилага почти навсякъде в ЕС е намаляване на данъците. Това направи и правителството. Намалихме ДДС върху горива, премахнахме акциз на газ, има нулева ставка на хляба. Другата е социалната политика - 1 април детските градини са безплатни, има данъчни облекчения на всяко младо семейство, увеличение на пенсиите, ваучери от 200 лв. за работниците, безплатни лекарства и учебници за деца“, аргументира се Нинова.

Тя заяви, че отстъпката от 25 ст. за литър гориво е за хората с по-ниски доходи и мярката работи добре.

Що се отнася до възможността да се наложи таван на цената на горивата, Нинова каза, че когато БСП са предложили подобна мярка преди няколко месеца, от опозицията са казали, че това е „социализъм и връщане в комунистическите времена“. „Вчера Борисов се направил на герой и казал, че предлага таван на цените“, каза тя.

Нинова обясни, че предложението на БСП не е било подкрепено от „Продължаваме Промяната“ (ПП) и „Демократична България“.

За цените на хляба Нинова каза, че големите вериги държат тази по-ниска цена, а намаление се наблюдава вече и в по-малките магазини с 16% - 17%. „Това е дългосрочна, а не временна мярка. За пръв път в България се въвежда нулева ставка на хляба. Има го в някои от страните в Европа, но ние го правим за първи път“, допълни тя. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ