Димитър Радев получи нов 6-годишен мандат начело на БНБ

Димитър Радев получи нов 6-годишен мандат начело на БНБ

Парламентът избра номинирания от ГЕРБ-СД Димитър Радев за гуверньор на БНБ за нов 6-годишен мандат. Той беше подкрепен с гласовете на 155 депутати от "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС. "Против" бяха 67 народни представители от "Възраждане" ,"БСП за България" и "Има такъв народ". 

Другият претендент - Любомир Христов, издигнат от "Възраждане", събра 39 гласа "за", 135 "против" и 47 "въздържали се",  с което кандидатурата му не бе одобрена от народните представители.  

"Едно от най-важните условия, които поставих, когато приех да бъда номиниран за управител беше, че ръководството на БНБ трябва да бъде избрано с широка политическа подкрепа. Широката политическа подкрепа е силен фактор за независимостта на централната банка. Целта е да се постигне пресечната точка между политическия и експертния подход. Двама от моите фаворити получиха индикация за достатъчно широка подкрепа. Утре ще номинирам Андрей Гюров и Петър Чобанов за подуправители на Българската народна банка", обяви на брифинг в парламента гуверньорът на БНБ Димитър Радев, след като Народното събрание го избра на поста. 

В момента в Управителния съвет влизат освен управителя Радев, също така тримата подуправители Калин Христов на управление "Емисионно", Нина Стоянова на управление "Банково", Радостин Миленков на управление "Банков надзор" и трима членове - Людмила Елкова, Николай Неновски, Илия Лингорски. 

Кой е Димитър Радев?

Димитър Радев беше избран за управител на Българската народна банка  от 43-тото Народно събрание за шестгодишен мандат, считано от 15 юли 2015 г. Той е член на Генералния съвет на Европейската централна банка, на Генералния съвет на Европейския съвет за системен риск и управител за България в МВФ.

Между 1980 и 1992 г. Радев заема различни експертни длъжности и началник на управление в Министерство на финансите, в Министерски съвет и Министерство на икономиката и планирането.

До 2001 г. е заместник-министър на финансите в шест поредни правителства.

Помощник на изпълнителния директор в Международен валутен фонд е между 2001 г. и 2003 г. До 2006 г. е съветник по оказване на експертна помощ в сферата на публичните финанси в Международен валутен фонд.

До 2015 година е старши икономист/ръководител на мисии за техническо съдействие в управлението на публичните финанси в Департамента по фискални въпроси в Международния валутен фонд.

Между 1995 и 2002 г. е бил член на Административния съвет на Банката за развитие на Съвета на Европа, а от 1998 г. е неин заместник-председател; между 1997 и 2001 г. е алтернативен гуверньор за България към МВФ и съпредседател на Икономическия подкомитет „България – Европейски съюз”.

Приблизително в този период е и съпредседател на Координационен съвет „Министерство на финансите – БНБ”; бил е член на Надзорния съвет на НОИ, както и член на Надзорния съвет на Експресбанк.

Роден е на 12 юли 1956 г. в Пловдив. Магистър по икономика в УНСС, специалност „Финанси и кредит”. Специализант е в Университета Джорджтаун, в Института по външни отношения във Вашингтон.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ