Парламентът събра кворум от втория опит, за да започне работа

Парламентът събра кворум от втория опит, за да започне работа

Парламентът събра кворум от втория опит, за да започне работа

Парламентът днес събра кворум от втория опит, за да започне работа. При първия опит в залата се регистрираха 112 депутати при необходими минимум 121 народни представители, а изпълняващият длъжността председател на парламента Мирослав Иванов даде почивка и обяви, че следващият опит е в 9:30 часа. Втората регистрация отчете 158 души в пленарната зала. И при двата опита депутатите от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Има такъв народ" не се регистрираха. Припомняме, че вчера от ГЕРБ-СДС обявиха, че няма да осигуряват кворум в пленарната зала, но ще влязат, ако се стигне до гласуване на кабинета на Асен Василев.

Днешната програма на парламента предвижда разглеждането на първо четене на промени в закона за ДДС, с които поетапно се завишава минималният праг на облагаемия годишен оборот от 50 хил. лв. на 100 хил. лв. от 1 януари догодина, съответно на 166 хил. лв. от началото на 2024 г. Проектът е внесен от Мартин Димитров и група народни представители от парламентарната група на "Демократична България". Измененията ще засегнат голям брой малки и средни предприятия, които ще станат по-конкурентоспособни, ще намалят административните си разходи и ще могат да прехвърлят това и към своите клиенти, обясняват в мотивите си вносителите.

Сегашният праг за регистрация, действащ от 1 януари 2003 г., започва да създава големи затруднения за малките стопани, които вече рутинно имат обороти над прага, което налага регистрирането им и увеличава административната тежест, посочват още авторите на проекта.

Предвижда се във времето за парламентарен контрол на въпроси да отговарят вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов и министрите в оставка Иван Иванов, Николай Събев, Бойко Рашков, Теодора Генчовска и Надежда Йорданова.  

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ