Пътните проекти са застрашени от спиране, предупреждават от браншовата камара

Пътните проекти са застрашени от спиране, предупреждават от браншовата камара

Пътните проекти са застрашени от спиране, предупреждават от браншовата камара

Пътните проекти и поддържането на републиканската пътна мрежа на територията на България са поставени пред реален риск от невъзможност за изпълнение и принудително спиране. Българска браншова камара "Пътища" в продължение на една година алармира всички държавни институции за сериозността на проблемите в пътно-строителния сектор, но до адекватни решения не се стигна. Това е записано в позиция до медиите на Българската браншова камара "Пътища".

При липсата на адекватни действия и решаване на проблемите в пътния сектор от страна на управляващите до 30 юни 2022 г., фирмите ще бъдат принудени да преустановят работа по всички проекти по вина на възложителя, се посочва в позицията. 

След редица преговори, протести и след решение на Народното събрание, държавата в лицето на Агенция "Пътна инфраструктура" размрази плащания по 50 на сто от дължимите за последната година суми по договорите за текущ ремонт и поддържане. Изпълнителите по тях подписаха допълнителни споразумения, с които възложителят се задължи да разплати и остатъка, след направена проверка на изпълненото и договорите от междуведомствена работна група, се напомня в позицията, където се изтъква, че проверката трябваше да приключи на 7 май 2022 г., но резултат от нея към днешна дата няма. 

"Събитията от последните дни и действията на управляващите показват, че няма политическа воля за справяне с проблемите на нашия бранш. Няма яснота дали до 30 юни 2022 г. ще бъдат разплатени дължимите към бранша средства. Бездействието на държавните институции и властимащите ще доведе до стотици милиони загуби за държавата", се казва още в позицията.

От Камарата напомнят, че след изтичането на поставените в споразуменията от ноември 2021 г. срокове, а именно 30 юни 2022 г., пътно-строителните фирми могат да потърсят по съдебен път главниците ведно със законоустановените лихви и да предявят претенции за пропуснати ползи. Подобни действия ще натоварят допълнително бюджета на държавата с разходи в размер на 150 млн. лв., изчисляват от Камарата. 

Българската браншова камара "Пътища" сигнализира и за сериозни рискове в изпълнението на редица други инфраструктурни проекти, изпълнявани с държавни и европейски средства. Забавените разплащания по проектите с държавно финансиране водят до невъзможност за изпълнението им в поставените от възложителя срокове. Неуредените въпроси, свързани с "ин хаус" договорите, както и липсата на индексация по договорите с публични изпълнители, допълнително влошават обстановката. 

Ситуацията за бранша се обостря допълнително с ежедневно растящата инфлация, поскъпването на строителните материали, кризата с енергоносителите, високите цени на горивата и ефектите от войната. Въпреки уверенията на правителството за налагане на индексации и апелирането "работата по всички задания да продължи", реално не бяха предприети действия, а само обещания без покритие, заявяват от Камарата в позицията си. 

Управителният съвет на ББК "Пътища" неколкократно алармира за необходимостта от решения на всички поставени въпроси, се напомня още в позицията, където се отправя предупреждение, че все повече фирми сигнализират, че са декапитализирани, не могат да работят по договори на старите цени и са притиснати от срокове за изпълнение. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ