Петков: Спазихме нашите обещания, не сме купували депутати

Петков: Спазихме нашите обещания, не сме купували депутати

Петков: Спазихме нашите обещания, не сме купували депутати

Властта не е на всяка цена, каузата е на всяка цена. Това заяви в интервю за bTV премиерът в оставка Кирил Петков.

„Аз съм много горд от целия отбор на този кабинет, защото Кирил Петков е просто заглавието. Много хора работеха от сутрин до вечер. Но това, което направихме – спазихме нашите обещания. Ние обещахме нулева толерантност към корупцията, обещахме да следваме правилния път към промяната и въпреки че беше много по-кратко, отколкото ние си представяхме, поглеждайки назад нито едно решение не наруши точно това обещание. Ние вярваме, че всъщност пътят ще е много дълъг. Той няма да бъде един, шест месеца или няколко години, ще бъде години напред. Но ако спазваме същия този принцип, аз вярвам, че тази промяна, която сме обещали, ще я стигнем“, коментира Петков.

Той каза, че са се борили много за събиране на необходимите гласове за подкрепа на ново правителство с мандата на ПП.

„Всъщност въпросът е кой иска да бъде в следващото управление и кого ние бихме допуснали. Когато говорим за марки като ИТН, ГЕРБ, ДПС – това са неодушевени думи. Всъщност зад всяка една от тези думи стои човек и нека ги кажем кои са хората, които реално взимат решения. Зад ГЕРБ стои г-н Борисов, зад ДПС стои г-н Пеевски, зад ИТН стои г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев. И всъщност въпросът беше готови ли сме да седнем заедно на една маса с един от тези хора“, каза Петков.

Премиерът в оставка обясни, че от ПП са решили, че не са готови да седнат на една маса с тези хора.

„Аз лично не вярвам, че господин Борисов би искал да има правосъдна система, която може да го вкара в затвора. Той би направил всичко възможно, за да не се стигне до там, нормално. Така че няма как той да ни е партньор за промяната на съдебната система и за промяната на антикорупционната политика“, каза Петков, като добави, че че с ДПС също няма как да променят България.

„Г-н Слави Трифонов с неговия приятел Орлин Алексиев – ние видяхме, че те поискаха 3,9 млрд. лв. да изхарчим за 8 фирми. Реално ние дадохме 2 млрд. лв. на целия български народ, за всичките мерки за икономически растеж, за подпомагане на пенсионерите и на младите семейства, а те ги поискаха за 8 фирми. Е няма как една и съща грешка да повторим два пъти“, каза още той.

По думите на Петков от ПП са продължили да търсят подкрепа от други депутати, защото отцепниците от „Има такъв народ“ са им дали надежда.

„Те бяха заблудени от тяхното ръководство. Когато видяха това, те осъзнаха, че предателството е към България. И те се присъединиха към нас и станаха ревностно подкрепящи същата тази политика всъщност, която е била тяхната при влизането във властта. Това ни даде надежда, че щом има шест може да има още шест и всъщност затова продължихме да изследваме варианта колко от тези хора са независими, колко от тези хора не ги е страх. От нашите разговори разбрахме, че има още хора, не са само 6, повече са, просто ги е страх и то е страшно. Страшно е да кажеш „не“ на един лидер, който има леки мафиотски маниери“, каза Петков.

По отношения на твърденията, че ПП са прибегнали до търговия с народни представители, премиерът в оставка каза, че  Борисов, Слави Трифонов и Пеевски не могат да разберат, че може човек да има влияние върху пруги хора през кауза.

„Ние даже не можем да си помислим за купуване и обещаване на постове. Няма как, защото утре тези хора някой друг ще ги купи и ще ги продаде. Нашата битка ще бъде години. На нас ни трябват сигурно 20 000 съмишленици“, за да променим държавата, посочи Петков.

Той е категоричен, че фактът, че ПП не са успели да съберат 121 депутати, е доказателство, че не търгуват с принципите си.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ