Радев: Силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата

Радев: Силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата

Радев: Силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата

Истинската сила и ефект на дипломацията е, когато тя идва преди бомбите и ги предотвратява, а не след опустошенията и жертвите. Това каза президентът Румен Радев по време на конференцията „Войни и мир: ще дойде ли времето на дипломацията?“. Събитието е организирано от Института за икономика и международни отношения и фондация „Фридрих Еберт“, предава БТА. 

„Ако се върнем назад към миналото, ще видим, че човечеството е живяло пренебрежимо малък период във всеобщ мир, докато войните са били неизменен спътник в цялата негова история. Затова е особено тревожен въпросът защо след повече от седем десетилетия на устойчив мир в Европа и липса на глобален военен сблъсък отново войната бушува“, коментира Радев.

"Тази война (между Русия и Украйна - б.р.) се превърна във война на изтощение и тези последици ще се лекуват изключително трудно. Конфликтът се разширява и към нас в Черно море. В този период става изключително трудно той да се решава със средствата на дипломацията.", отбеляза още държавният глава.

Според него светът се преформатира с неудържими крачки. Преместването на политическите и икономически центрове на изток, новите глобални амбиции на редица държави, отслабването на ролята на ООН за предотвратяване и разрешаване на конфликти, възходът на диктаторски режими, редица регионални групировки, които открито отхвърлят еднополярния модел и застават на позиция на нов многополюсен свят - всичко това е част от един сложен и тежък преход, в който ставаме свидетели как силата на правото все повече отстъпва пред правото на силата и как политиката за мир изчезва от сцената, и как войната се завръща като средство за решаване на конфликти и то в Европа, обясни президентът.

По думите му агресията на Русия срещу Украйна отприщи разпада на глобалната система за сигурност, изграждана с десетилетия. Нашата голяма цел е възстановяването на мира и в Европа, и в Близкия Изток, но постигането на тези цели изисква да имаме обективен и безпристрастен поглед на първо място към войната в Украйна и дълбок, и обективен анализ на факторите, които движат въоръжения конфликт, заяви държавният глава.

Радев припомни, как по време на посещението на Зеленски в България му е споделил, че въоръженият конфликт в Украйна няма военно решение и единственият начин е да се седне на масата за преговори и да се помисли за рационална формула за мир.  Според него контранастъплението на украинските сили е било "най-голямата грешка". "Спомняте си за възторжения период, в който всички ние подтиквахме Украйна към него. Аз бях убеден, че точно преди него беше времето за сядане на масата за преговори. Тогава Русия беше слаба, зашеметена от загубата на територии. Споделих го това с президента Зеленски при визитата му в София - че няма военно решение на този конфликт и че единственото решение, е да се седне на масата на преговорите", разказа Радев. Вместо напредък, това контранастъпление е довело до загуба на множество човешки животи, а на бойното поле потънала и скъпата западна техника, която останалите страни, дариха на Украйна, обобщи той

" Тези формулировки, които чухте за хода на контранастъплението и за хода на войната не са мои -аз да си се застраховам Обобщих изводите от позициите на политици, висши военни и медии от Запад", посочи държавният глава.

Имаме пред себе си много сложна дипломатическа дилема. Ако тази война не бъде прекратена с примирие за започване на преговори, жертвите и разрушенията ще растат и то с още по-голяма скорост. Но, ако Украйна и цивилизованият свят се примири с отнетите територии по насилствен начин, то означава, че приемаме, че в наше време е възможно със сила да се решават подобни въпроси. Това е голяма дилема, тя е крайъгълният камък на всички дипломатически усилия. Трябва да се намери такава разменна монета, която да гарантира сигурността и на двете страни, коментира Румен Радев.

Трябва да приемем, че наистина е дошло времето за търсене на мир с дипломатически и политически средства, но в никакъв случай това не означава отстъпление пред агресора, каза още президентът. 

Най-големият тест и основен въпрос, за да могат да бъдат решени и всички други, е да си отговорим колко ценен е за нас човешкият живот. И днес в Украйна ще загинат стотици хора. Същия подход трябва да приложим и за войната между терористичната групировка „Хамас“ и Израел. Преобладаващата част от държавите вече подкрепиха правото на Държавата Израел за самозащита, но това право трябва да се упражнява чрез стриктно спазване на международното право и не трябва да води към катастрофална хуманитарна криза, каза още Радев.

Според президента политиката и дипломацията ще намира все повече място в динамиката на съвременните геополитически процеси и разразили се конфликти. 

Дипломацията проправя пътя за предвидимост в международните отношения и заради това е от ключово значение за не голяма страна като България да бъде активна част от всички усилия за издигане на ролята на международното сътрудничество за сплотяване на силите, които са готови да градят нова система за сигурност, основана на ясни правила. България трябва да развива своя капацитет, така че да може активно да допринася в НАТО и ЕС за намиране на консенсусни решения и за отстояване на нашия интерес, каза още Румен Радев. 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ