Башар Асад обеща да се отърве от химическите оръжия до година

Башар Асад обеща да се отърве от химическите оръжия до година

Башар Асад обеща да се отърве от химическите оръжия до година

Президентът на Сирия Башар Асад направи неочакван дипломатически ход, като обеща да изчисти страната си от химически оръжия в интервю за американския тв канал "Фокс Нюз". По думите му процесът ще отнеме около година и ще струва около милиард щатски долара.

Освен това Асад увери, че е решен да изпълни международното споразумение, постигнато от САЩ и Русия.

"Миналата седмица се присъединихме към международното споразумение, което забранява химическите оръжия. Главната част от това споразумение предвижда да не се произвеждат тези оръжия, да не се съхраняват и да не се използват. Разбира се и да не се разпространяват. Друга част предвижда да бъдат премахнати тези химически материали. Разбира се, тъй като сега сме част от това споразумение, ние трябва да го изпълним", каза той.

Това е много вредно за околната среда, допълни той и попита, ако американската администрация е готова да плати парите и да поеме отговорност да вземе токсичните материали в САЩ, защо не го направи.

Асад отново настоява, че бунтовниците, а не правителствените сили, са отговорни за химическата атака край Дамаск от 21. август. Според него Сирия не е в състояние на гражданска война, а е атакувана от "Ал Кайда". "Можем да преговаряме с политическата опозиция, но не и с терористи. В Сирия се води война, нов тип война, с десетки хиляди джихадисти от повече от 80 националности, като 80%, а според някои и 90 - нямаме точни данни - от тези терористите са членове на "Ал Кайда" и клоновете й", подчерта Асад.

Според президента бойците в Сирия са поддържани основно с финансови средства на частни лица в ислямския свят, а не от отделни държави. Противниците на режима в Сирия биват подкрепяни от САЩ, Великобритания, Франция, Катар и Саудитска Арабия, каза той.

Асад призова американците да правят разлика между привържениците на демокрацията в Сирия и терористите. Вслушайте се в здравия разум на народа си, обърна се той към американския президент Барак Обама.

"Дали да бъда президент или не, може да реши само сирийският народ", заяви Асад.

Телевизионният дебат, който бе излъчен снощи, е бил заснет в Дамаск във вторник.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ