Дамаск: Атаката срещу Сирия ще облагодетелства "Ал Кайда"

Дамаск: Атаката срещу Сирия ще облагодетелства "Ал Кайда"

Всяка военна акция на Америка срещу Сирия ще се окаже от полза за "Ал Кайда" и групировките й. Това заяви пред Би Би Си заместник външният министър на Сирия Файзал Мекдад, който е сред приближените на сирийския президент Башар ал Асад. 

По думите на Мекдад въоръжени групи, подкрепени от САЩ, са използвали химическо оръжие на територията на страната му, а не сирийските войски. "Всяка атака срещу Сирия е подкрепа за "Ал Кайда" и нейните разклонения, дали Джабат ал-Нусра или Ислямска държава в Сирия и Ирак", каза той. Мекдад посочи, че нападението срещу Сирия "ще задълбочи омразата към американците" в нея и ще дестабилизира Близкия изток.

Той смята, че извънредното решение на президента на САЩ Барак Обама за военна намеса в Сирия с одобрението на американския Конгрес, без обща подкрепа на Съвета за сигурност на ООН, не е било съставено след като са обмислени "всички възможни последствия". "Но, това не променя нищо, след като Обама е решен да проведе атаките", посочи той. По отношение на Конгреса, Мекдад твърди, че той ще състави решението си въз основа на това дали атакуването на Сирия е от интерес на Израел.

Кампанията в Америка за убеждаване на населението и политиците, че военна интервенция е необходима, вече започна, твърдят корепоснденти на британската медия. С отлагането на вмешателството в Сирия и търсенето на подкрепа от Конгреса, Обама направи най-големия залог в управлението си. Ако Конгресът не го подкрепи при заседанието след лятната си почивка на 9 септември, решенията на държавния глава в бъдеще ще изгубят тежест.

Междувременно външните министри от Арабската лига призоваха световната общност "да предприеме необходимите мерки" срещу Сирия. Няколко нейни членове обаче, включително Ливан и Ирак, не се присъединиха към призива.

Йордания – ключовият американски съюзник в региона – отхвърли възможността за присъединяване към поведена от Америка коалиция срещу Дамаск.

Френският премиер Жан-Марк Айро пък ще се срещне с парламентарни лидери в страната си, с които ще коментира възможни атаки. Париж по-рано пое ангажимент да подкрепи американските действия.

Пробите на инспекторите на ООН, взети при посещението им в Сирия с цел да се установи дали са били извършени атаки с химическо оръжие, се изследват в лаборатории.

САЩ твърдят, че на 21 август в предградия на Дамаск са били извършени чудовищни химически атаки, при които са били убити над 1400 души, 426 от които деца.

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

На днешната дата, 24 март. Имен ден празнуват Зарко, Захари, Захарина, Хари
Ще има ли великденски добавки за пенсионерите става ясно на 28 март
Прогноза: Лихвите по ипотеките ще растат през 2023 г., цените на имотите ще се успокоят
Инвеститор прогнозира спад с 50% на S&P 500 и болезнена рецесия в САЩ при спукване на „супербалон“
"Ел Би Булгарикум" и японската "Мейджи" създават съвместен научен център за млечни продукти
Клиенти обвиняват JPMorgan в продажба на ценности за 10 млн. долара
Киев: Руският щурм срещу Бахмут губи сила, скоро ще започне контраофанзива
По-убедителни и харизматични в две стъпки