Икономиката на Северна Корея се разраства

Икономиката на Северна Корея се разраства

Икономиката на Северна Корея се разраства

Икономиката на Северна Корея се е разраснала миналата година поради увеличаване на строителството и възстановяването на селското стопанство. Това се съобщава в официален доклад на Централната банка на Южна Корея, цитиран от BBC.

Централната банка на Корея оценява, че икономиката на Севера е нараснала с 0,8% през 2011 г., след ръст с 0.5% през 2010 г. Това е вторият случай в последните шест години, когато икономиката на Северна Корея нараства. Въпреки това тя остава една от най-бедните страни в света, което до голяма степен се дължи на въздействието на природни бедствия и международни санкции.

Докладът на Централната банка на Южна Корея показва, че секторът на горското стопанство е нараснал с 5,3% заради добрите метеорологични условия, докато строителството е скочило с близо 4% миналата година, след като държавата построи 100,000 нови къщи в столицата, за да отбележи 100 години от раждането на основателя си Ким Ир Сен. Икономиката на Северна Корея е затворена и не оповестява никакви официални данни. На юг правят годишните разчети, въз основа на данните, събрани от частни институции и експерти.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ