Крим се сдоби с нова конституция

Крим се сдоби с нова конституция

Кримският парламент прие конституция на новата република в състава на Руската федерация. „За” гласуваха всичките присъстващи 88 депутати в 100-местния парламент, предават руските медии.

Не се налага приетата конституция да бъде утвърдена от органите на централната власт в Русия. Основният закон ще влезе в сила веднага след публикуването му в парламентарния вестник „Криымские известия”.

В текста се посочва, че Република Крим е правова и демократична държава в състава на Руската федерация и територията й е неотделима част от тази на Русия. Определят се три държавни езика в Крим - руски, украински и кримско-татарски.

Висшето длъжностно лице на Крим като субект на федерацията ще бъде избирано от местните  депутати за срок от пет години, но за не повече от два поредни мандата. Републиканският лидер ще формира министерски съвет и ще взема решения за оставка на местното правителство, ще може и да разпуска кримския парламент в случаите, предвидени от федералното законодателство и конституцията на полуострова. Може да бъде едновременно и министър-председател на Крим, посочва "Интерфакс"

По-рано днес Русия включи Крим и Севастопол в списъка от субекти на Руската федерация в главата „Федеративно устройство” от руската конституция. Новата редакция на конституцията е публикувана в уеб сайта за правна информация на Русия, въпреки че засега международната общност не е признала присъединяването на Крим към руската територия.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ