Кристин Лагард: Световната икономика е на прага на изгубено десетилетие

Кристин Лагард: Световната икономика е на прага на изгубено десетилетие

Кристин Лагард: Световната икономика е на прага на изгубено десетилетие

Световната икономика е сериозно застрашена от риска да попадне в "изгубено десетилетие", предупреди директорът на МВФ Кристин Лагард по време на форум в Китай. По думите й това би могло да се предотврати, ако държавите обединят действията си в контекста на дълговата криза в Европа, съобщава BBC.

Лагард изрази мнението си в реч, по време на форум в Китай. Тя призова Пекин да ребалансира икономиката си. Развитите пазари имат особена отговорност за възстановяване на доверието и за подкрепа на ръста на световната икономика, смята тя. Китай трябва да засили потреблението и да позволи на валутата си да нарасне. Лагард отбеляза, че европейските лидери гледат на Китай като на възможен източник на средства в момент, когато дълговата криза заплашва да погълне и Италия.

В отделни изявления от Китай и Индия повториха призива за взаимни действия. Страните потвърдиха, че световната икономика се намира в критична фаза.

„Нашето усещане е, че ако не постъпваме смело и не действаме заедно, икономиката по света се насочва към риска да попадне по насочената надолу спирала на несигурността, финансовата нестабилност и потенциалния колапс на глобалното търсене“, каза Лагард. „Можем да управляваме риска от това, което някои коментатори вече наричат изгубено десетилетие“, добави тя.

Според нея дълговата криза в Европа е довела до несигурен изглед за глобалната икономика. Въпреки че усилията да се излезе от тази криза са насочени в правилната посока, повече е необходимо да се направи.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ