Най-корумпираните държави в света

Най-корумпираните държави в света

България е на 77 място в света по свобода от корупция, показва тазгодишната класация на "Трансперънси Интернешънъл". Делим това незавидно място с Тунис и Сенегал с индекс 41. По-корумпирана в ЕС е единствено Гърция, която заема 80. място. 

Скалата за оценяване на "Транспарънси" започва от нула точки за страна, считана за високо корумпирана, до максимума от сто точки за държавите, наплно свободни от корупция (такива засега няма). 

Оказва се, че най-слабо корумпираната държава в света е Дания с индекс 91, която дели своята първа позиция с Нова Зеландия със същия индекс. След тях идват Финландия и Швеция с индекс 89. Челната десетка се завършва от Норвегия и Сингапур с 86, Швейцария - 85, Холандия - 83, Австралия и Канада - 81. 

Единадесети е Люксембург. Германия е поставена на 12-то място с индекс 78, заедно с Исландия. Великобритания е на 14. място (76). 

Що се отнася до ниските позиции в класацията и високите - в корупцията, малко по-добре от нас в Европа са Сърбия (72 място), Румъния (69), Черна гора и Македония (и двете на 67). Испания тази година пада от 30. на 40. място, а Гърция подобрява класирането си, минавайки от 94. на 80. място.

В миналогодишната класация България бе на 75. място, също с индекс 41, припомня БГНЕС. Веднага след нас в световен мащаб се нарежда Китай, традиционно смятан за една от най-корумпираните държави на земята, който дели 80-тото място с Гърция с индекс 40. 

Но кои са наистина най-корумпираните държави в света? Според оценката на "Транспаренси интернешънъл" това са Сомалия, Афганистан и Северна Корея, всички от които постигат едва индекс 8. 

В класацията са включени 177 страни. Тя е изготвена по данни, събрани от 13 международни институции, сред които Световната банка, Азиатската и Африканската банка за развитие и Световния икономически форум. Пълната класация може да видите тук. 
 

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ