Най-опасният път в света е в Южна Америка

Старият път в боливийската провинция Юнгас (North Yungas Road) се смята за най-опасния път в света. Наричат го „Пътя на смъртта”, пише "Фокус", цитирайки mif-facts.com.ua.

По този участък, дълъг около 70 км, и свързващ Ла Пас и Коройко, всяка година се разбиват повече от 25 автомобила и загиват между 100 и 200 души. Според някои източници пътят е бил построен през 30-те години на ХХ век от парагвайски затворници. Според други, през 70-те години на ХХ век тук е работила американска строителна компания.

Пътят се спуска от 3600 м надморска височина до 300 м надморска височина. Има много стръмни склонове, хлъзгава и замърсена настилка. На стеснените участъци два автомобила не могат да се разминат, необходимо е водачите да слязат и да се договорят кой ще отбие и кой ще премине пръв. Едно от местните правила за преминаване е този, който слиза, да се придържа от външната страна на пътя, а този, който се изкачва, винаги да е с предимство.

Въпреки че преминаването по пътя е цяло чудо, основният транспорт по него е с камиони и автобуси. Заради гъстите мъгли понякога видимостта е едва няколко метра. Тогава, освен да внимава да не се сблъска с насрещно идващия автомобил, водачът трябва да гледа и да не би тропическите бури просто да са отмили част от пътя и тя да липсва. Заради поройните дъждове свлачищата тук са често явление. Температурата е между 6 и 11 градуса. Асфалт има по първите 20 км.

До модернизацията му през 2006 г. пътят бил еднопосочен, без мантинели, а ширината му рядко надхвърляла 3,2 метра. По време на дъжд, мъгла или други природни катаклизми, преминаването му било почти изключено. След 2006 г. платното било разширено, а преминаването по най-опасния участък – преместено по изцяло нов маршрут. Въпреки това обаче славата му си остава. 

През 1995 г. Американската банка за развитие го определя като „най-опасния път в света”. Името „Пътят на смъртта” е дадено неотдавна, когато през декември 1999 г. осем израелски туристи намериха смъртта си, след като автомобилът им пропадна в пропастта. Най-голямата трагедия тук обаче става на 24. юли 1983 г., когато в каньона пада препълнен автобус, и загиват повече от 100 пътници. До ден-днешен това е най-тежката катастрофа в историята на Боливия. Местните жители винаги се молят, преди да поемат с автомобил по „Пътя на смъртта”, за да стигнат живи и здрави. 

Въпреки това North Yungas Road си остава едно от малкото трасета, които свързват столицата на Боливия със северната й част, така че неговата експлоатация не престава, независимо от всичко.

От началото на 90-те години на ХХ век смъртоносната слава на пътя го прави привлекателна туристическа атракция за любители на планинско колоездене, алпинисти, офроуд маниаци или просто търсачи на силни усещания. Мнозина си вдигат адреналина, като се спускат по пътя с джип или велосипед, като на места развиват скорост от 80 км/ч. Тези, които са оцелели, сравняват преминаването на трасето с изкачване на Еверест. А местните жители продължават всеки ден да „покоряват” „Пътя на смъртта” или „Пътя на съдбата”, както още го наричат. До 25 000 души годишно идват тук, ца да изпитат специалната тръпка от това да вървиш по ръба на бръснача.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ