Настояват Путин да вземе китайската награда за мир

Настояват Путин да вземе китайската награда за мир

Настояват Путин да вземе китайската награда за мир

Китайски академици избраха руския премиер Владимир Путин за носител на тазгодишната награда Конфуций, която е алтернатива на Нобеловата награда за мир. Специална комисия от китайски учени и интелектуалци е посочила Путин, защото се е противопоставил на бомбардировките над Либия от НАТО, пише BBC. Според журито това е бил изтъкнат акт с цел да се запази световния мир.

Китайските власти обаче са против връчването на наградата. По-рано от Културното министерство в Пекин заявиха, че тази година награда Конфуций няма да се връчва и разформироваха комисията, която избира носителите й.

Поетът Киао Дамо, който членува в журито, настоява церемонията да се състои. По думите му руският премиер заслужава наградата не само заради реакцията си към конфликта в Либия, но и заради действията му във войната в Чечения през 1999 г. „Желязната му ръка и твърдостта му, показани в тази война, много впечатлиха руснаците”, каза Дамо пред АФП.

Не е ясно дали самият Путин знае, че китайската награда е присъдена на него.

Наградата Конфуций беше създадена през миналата година с подкрепата на Пекин като алтернатива на Нобеловата награда за мир, която комисията в Осло през 2010 г. реши да присъди на китайския дисидент Лю Сиаобо. Той е в затвор в Китай заради „подривна дейност”. Решението да бъде награден силно разгневи Китай и обтегна международните отношения между азиатския гигант и Норвегия.

Миналата година наградата Конфуций беше връчена на тайванския политик Лиен Чан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ