Настояват Путин да вземе китайската награда за мир

Настояват Путин да вземе китайската награда за мир

Китайски академици избраха руския премиер Владимир Путин за носител на тазгодишната награда Конфуций, която е алтернатива на Нобеловата награда за мир. Специална комисия от китайски учени и интелектуалци е посочила Путин, защото се е противопоставил на бомбардировките над Либия от НАТО, пише BBC. Според журито това е бил изтъкнат акт с цел да се запази световния мир.

Китайските власти обаче са против връчването на наградата. По-рано от Културното министерство в Пекин заявиха, че тази година награда Конфуций няма да се връчва и разформироваха комисията, която избира носителите й.

Поетът Киао Дамо, който членува в журито, настоява церемонията да се състои. По думите му руският премиер заслужава наградата не само заради реакцията си към конфликта в Либия, но и заради действията му във войната в Чечения през 1999 г. „Желязната му ръка и твърдостта му, показани в тази война, много впечатлиха руснаците”, каза Дамо пред АФП.

Не е ясно дали самият Путин знае, че китайската награда е присъдена на него.

Наградата Конфуций беше създадена през миналата година с подкрепата на Пекин като алтернатива на Нобеловата награда за мир, която комисията в Осло през 2010 г. реши да присъди на китайския дисидент Лю Сиаобо. Той е в затвор в Китай заради „подривна дейност”. Решението да бъде награден силно разгневи Китай и обтегна международните отношения между азиатския гигант и Норвегия.

Миналата година наградата Конфуций беше връчена на тайванския политик Лиен Чан.

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ