Нелсън Мандела в критично състояние

Нелсън Мандела в критично състояние

Нелсън Мандела в критично състояние

Нелсън Мандела е в критично състояние, съобщи южноафриканският президент Джейкъб Зума две седмици, след като бившият лидер на страната бе приет в болница с белодробна инфекция.

В неделя вечерта лекарите на Мандела съобщили на Зума, че легендата в борбата с апартейда е изпаднал в много тежко състояние през последните 24 часа.

Официалното изявление на президента е най-сериозно звучащото досега, що се отнася до здравето на Мандела, коментира в. „Ню Йорк таймс”. 94-годишният мъж бе откаран по спешност в болница в ранните часове на 8. юни.

Южноафриканското правителство до последния момент се опитваше да омаловажи тревогите за здравословното състояние на Мандела, като едва в събота Зума описа положението му като „сериозно, но стабилно”.

Нелсън Мандела, който бе освободен през 1990 г. след 27 години в затвора заради усилията му в борбата с расовия апартейд в страната, стана първият чернокож президент на Южна Африка след първите смесени избори в страната през 1994 г. Той се оттегли от обществения живот през 2004 г.

Ключови думи

Коментари

НАЙ-НОВО

|

НАЙ-ЧЕТЕНИ

|

НАЙ-КОМЕНТИРАНИ